Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение за изследователски практики: Защитата на ресурс като питейната вода не трябва да отпада

Снимка: БГНЕС

Правителството иска да заличи санитарно-охранителните зони около съоръженията за питейни води. За това алармират от няколко дни неправителствени организации. Опасенията са, че чрез лобистки поправки в закон ще се допуснат сечи и строежи в зони, близки до водоизточниците. Граждани и организации изпратиха куп писма до комисията по околна среда в парламента с апел да бъдат отхвърлени конкретните промени. В четвъртък комисията подкрепи промените и те ще влязат в пленарната зала. 

Защитата на ресурс като питейната вода не трябва да отпада. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Вера Стаевска, председател на Управителния съвет на Сдружението за изследователски практики:

"Чрез един закон управляващите постигат други свои цели. Не съм склонна да се съглася, че една защита на такъв ресурс като питейната вода трябва да отпадне и да се отложи за в бъдеще. С този закон се махат трите защитни пояса от централно-охранителните зони и се слага един малък защитен пояс. Собственикът, който иска да строи или да стопанисва съответната земя, предлага на МОСВ колко квадратни метра ще бъде защитената зона. Охранителните зони, които би трябвало да бъдат по-големи, ще се определят евентуално след 2021 година.

Цялото интервю с Вера Стаевска можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени