Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Златева: Изолацията на президента по време на европредседателството е абсолютно неразбираема

Златева окачестви председателството на Съвета на Европа като пиар акция на правителството

| обновено на 09.07.18 в 11:06
Деница Златева
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на БСП и бивш служебен министър по европредседателството Деница Златева окачестви в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" председателството на Съвета на Европа като пиар акция на правителството, което необяснимо се опитвало да държи президента Румен Радев настрана. 

"Тази изолация на президента за мен беше абсолютно неразбираема. Да, представителството на съветите от страна на България е в лицето на министър-председателя. В крайна сметка можехме да покажем наистина зрялост и уважение към институциите – уважение дори между премиер и президент".

Според Златева най-голям успех от европредседателството би било постепенното затваряне на темите за членството ни в Шенген, влизането в чакалнята на еврозоната и отпадането на механизма за наблюдение върху страната ни. Тя заяви още, че основната тежест през тези шест месеца е изнесена от качествената българска администрация.

Политическата оценка на БСП за председателството ще бъде представена официално тази седмица. Деница Златева подчерта: 

"Още от миналата година ние имаме работна група, която, освен че сега ще оцени постигнатото по време на председателството, в края на миналата година представи наистина един много сериозен документ, свързан с приоритетите и на България, и на БСП като лява партия за отминалия 6-месечен период". 

Златева коментира, че експертната оценка към работата на администрацията е изключително висока:

"Искам да изразя поздравления към българската администрация и дипломация за работата им през тези шест месеца, защото публичният образ на председателството се концентрираше най-вече около срещите и акциите на премиера и на някои от министрите, но основната и тежка дейност беше извършена от администрацията, на нашите професионални дипломати, на хората от НСО, от МВР, от НДК, всички онези невидими участници в процеса, без които политическите лица нямаше да могат да успеят. Имаме изключително качествени и подготвени хора в българската администрация и голямото предизвикателство е те да бъдат запазени и като експертен потенциал, и мотивирани да продължат да работят със същия хъс, защото едно председателство е невероятен опит. Председателството е на всички, които под една или друга форма работеха за него. Изключително много работа беше свършена от един ресорен заместник-министър, който представляваше България в Европейския парламент – Моника Панайотова, която водеше заседанието на Координационния борд". 

"БСП даде изключително голям принос за успешното парламентарно измерение на председателството", посочи още Деница Златева: 

"Ролята на Кристиан Вигенин, като председател на Комисията по европейски въпроси, беше основна движеща сила в парламентарното измерение. На първи декември парламентът прие едно решение за позицията на Народното събрание по проекта на програма за председателството. В това решение има една изключително ключова точка, която през тези шест месеца беше неглижирана най-вече от премиера и от някои министри. Тази точка гласеше, че министрите трябва да информират редовно парламентарните комисии по реализацията на приоритетите, а министър-председателят – за резултатите от заседанията на Европейския съвет, но за тези шест месеца премиерът се появи само веднъж в парламента".

Цялото интервю с Деница Златева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна