Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представят нови методики за изследване на психологическата годност на водачите на МПС

Снимка: БГНЕС

Институтът за изследване на населението и човека към БАН работи по проект, който трябва да представи нови методики, по които да се изследва психологическата годност на водачите на МПС. Изследването е поръчано от Министерството на транспорта.

От Института за изследване на населението и човека към БАН посочват, че новата методика ще помогне да се изследват онези характеристики на водачите, които са предпоставка за рисково и агресивно поведение на пътя. Получените резултати ще помогнат за една по-точна психологическа оценка на водачите, които извършват обществен превоз на пътници и товари и ще помогнат за създаването на подходящи програми за обучение на водачите, които са системни нарушители на пътя. Годността на професионалните шофьори започва да се измерва през 1974 година и до момента по тези методики се преценяват професионалните шофьори, обясни проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН:

„Първата и основна причина е това, че между 1974 и 2018 година има един огромен период, изпълнен със социално политически и икономически въздействия, които поставят друг вид провокация към човешката психика и към отделния човек“.

55% от катастрофите се дължат на шофьорите, на техните нарушения и неправилната им преценка. 10% от инцидентите на пътя са поради техническа неизправност на моторното превозно средство, а 30% са причинени от различни фактори на околната среда.

След като по проекта се изработи и профилът на рисковия водач от Института за изследване на населението и човека към БАН ще предложат и законодателни промени.

Според Янков Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка работата на учените по този проект има много неясноти:

„Такова изследване се прави в Германия, когато има тежко пътнотранспортно произшествие или сте многократен нарушител, но то преминава през съвсем друг вид психологически анализ и съответно методически указания. Единствено в България съществува това нещо преди самото обучение да се започне такова изследване“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от