Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистката Бела Чолакова:

Все повече хора гледат на осиновяването не като на план Б, а като шанс да имат повече деца

Снимка: БГНЕС

Журналистката Бела Чолакова поддържа рубрика, посветена на осиновени, осиновители и биологични родители. Тя събира десетки вълнуващи истории, част от които ще бъдат разказани тази вечер в културно-просветното сдружение "Читалището" в столицата. В продължение на 13 години Бела се стреми да показва положителната страна на осиновяването и да акцентира върху достойния пример. Въпреки че осиновяването не е често прилагана практика у нас, според нея не липсват примери, в които млади семейства не гледат на този процес като на алтернатива и план Б, а като на възможност да имат още едно дете. 

Днес все повече осиновители не търсят анонимност, докато преди години е било почти невъзможно да се пише за тях, разказва Чолакова: "Обществото ни е еволюирало много. Хора ми казват: "Ние искаме да родим едно дете и да си осиновим. Просто за да няма деца в домовете". Осиновяването вече се прави за децата. Не да отиде осиновителят в дома, да си избере и да каже: "Искам ето това, най-хубавкото!" Децата не са шоколад, който да си купиш и да си го избереш".

Предразсъдъците обаче все още са живи, дава си сметка Бела Чолакова: "Все още на осиновените се казва "онова взетото дете". Все още на осиновителките се казва "онази яловата жена". Някакви стари, толкова грозни думи. Това трябва да отпадне. Истинските родители не са биологичните. /.../ Когато говоря с осиновени и засягаме темата за търсенето на биологичните родители, 99% от тях ми казват: "Аз не търся друга майка. Просто си търся корените. Искам да разбера историята".

За да се избегнат травмиращи за детето ситуации, то още от ранна възраст трябва да бъде запознато с истината за своя произход, категорична е Чолакова: "Да няма тайна. Да му се казват правилните думи. Да му се показват снимки на живота му преди това. Да се прави празник в деня, в който го взимат от дома".

Като изключителен напредък Бела Чолакова оценява измененията в Кодекса на труда, които влязоха в сила от първи юли тази година. Поправките гарантират равните права на осиновителите на деца до 5-годишна възраст, които вече имат право на една година платено майчинство. Преди с това право се ползваха единствено осиновителите на деца до 2 години. Чолакова обаче отчита като недостатък неуреждането на въпроса за децата над 5-годишна възраст: "В момента, ако аз реша да осиновя дете и то е над 5-годишна възраст, те ми го дават и аз още утре трябва да го пратя на детска градина или на училище. Нямам право дори на един ден майчинство. Има нужда това дете да си остане вкъщи с майката. Те са травмирани, имат нужда да свикнат с новото си семейство и трябва да се борим и това да бъде променено".

Поредицата от материали, посветени на осиновяването и публикувани във вестник "168 часа", превръща Бела Чолакова в тазгодишния носител в категория журналист на наградата „Златна ябълка“ за принос към правата и благосъстоянието на децата в България. Наградата се връчва от Националната мрежа за децата. 

Още детайли по темата ще научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна