Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Европа и НАТО трябва да вървят заедно

Снимка: БГНЕС

Изостреният тон е свързан с търговските конфронтации, които се породиха от установяване на мита на различни стоки. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Йордан Божилов от Софийския форум по сигурността преди срещата на НАТО.

Един от най-сложните въпроси ще бъде по какъв начин страните в НАТО допринасят за общите способности, посочи той и добави:

„В крайна сметка НАТО няма свои собствени войски, а силите на НАТО – това са силите на отделните държави. Тук е сериозният въпрос – как отделните държави развиват своите отбранителни капацитети, така че в крайна сметка НАТО да бъде единен и силен“.

Божилов подчерта, че вече голяма част от европейските страни са увеличили бюджетите си за отбрана. България също прие план за увеличаване на разходите за отбрана до 2% и прие модернизационни проекти, чрез които именно да повиши своите собствени способности, добави той.

„Ако сега вложим средства, независимо колко, в стари системи, в нещо, което няма да бъде ефективно в бъдеще, това ще бъдат напразно изразходвани средства“.

Европа и НАТО трябва да вървят заедно, категоричен е Божилов и добави, че в бъдеще очаква подобряване на тези отношения.

Експертът смята, че рисковете за сигурността ще се увеличават. Затова е необходимо лидерство и политическа воля, за да се преодолеят препятствията пред НАТО, категоричен е той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна