Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Нанков: Електронната винетка ще бъде въведена от началото на следващата година

Снимка: Пресцентър

Електронната винетка ще бъде въведена от началото на следващата година, съобщи в кулоарите на парламента регионалният министър Николай Нанков. Тази година ще е последната, в която ще имаме хартиени стикери.

„Новата винетка – като цена, както и на тол таксите – тарифирането, до края на юли месец ще имаме вече първоначалните предложения от колегите от Световна банка, които извършват този анализ, да го наречем, и тарифирането на отделните видове услуги“, каза министър Нанков.

Променените са в унисон с внесените от ГЕРБ законодателни промени в Закона за пътищата, който предвижда бързото въвеждане на тол системата. На база на законопроекта ще бъде създадена необходимата администрация в рамките на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Очаква се новите винетки за леките автомобили да са на същите цени като сегашните хартиени стикери. Голямата промяна в цената ще е за тежкотоварните автомобили над 3 тона и половина. Регионалното министерство усилено работи за въвеждане на уикенд винетка. Едно от предложенията е тя да обхваща времето от 12 ч. в петък до полунощ в неделя, като се очаква да е по-евтина от седмичната винетка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени