Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Страсбург осъди Русия заради Политковская

Цветя са сложени в почит към журналистката Анна Политковская край лобното ѝ място.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съд за правата на човека осъди днес Русия заради разследването на убийството на журналистката Анна Политковская, предаде АФП.

Според съда Русия „не е успяла да проведе разследване, което да установи поръчителя на убийството” на застреляната пред дома си в Москва журналистка на 7 октомври 2006 г.

Съдиите в Страсбург смятат, че руското следствие е трябвало да проучи версиите, че престъплението е наредено от „агенти на руската Федерална служба за сигурност или администрацията на Чеченската република“.

Политковская, която работеше за опозиционния в. „Новая газета“ бе остър критик на президента Владимир Путин и ролята му във войната в Чечения. Тя бе на 48 години, когато бе застреляна на рождения ден на Путин – 7 октомври.

Първоначално пред съд бяха изправни 4-ма мъже, включително служител на ФСС, но през 2009 г. бяха оправдани.

След ново разследване пред съд бяха изправени трима от тях – двама братя и полицай, но без служителя на ФСС, както и още двама заподозрени. През 2014 г. те бяха осъдени, като прекият извършител Рустам Махмудов и неговия чичо – Лом-Али Гайтукаев, сочен за организатор на убийството, излежават доживотни присъди.

Според съдиите разследване на убийство с такава обществена значимост не може да бъде смятано за адекватно, ако не са положени усилия за разкриването на лицето, което е поръчало и платило за извършване на престъплението.

Делото в съда в Страсбург бе заведено по искане на семейството на Политковская. Съгласно решението, Русия трябва да плати общо 20 000 евро на четирима нейни роднини – майка ѝ, сестра ѝ и двете ѝ деца.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна