Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да победиш онова, което не е такова, каквото трябва

БНР Новини
Николай Колев-Босия
Снимка: БГНЕС

„Анатемосайте ме. Ама няма да подкрепя Босия. Не може да си застрашаваш живота. Каузата на Босия касае живота, не смъртта. Ама той се бил жертвал за мене? Не, мерси. Животът е най-висша ценност – пред законността, пред антикорупцията, пред всичко останало.“
                              Апостол Апостолов

„Буквално всеки от нас може да бъде прегазен на пътя от шофьор, който си е купил книжката благодарение на безнаказаната корупция в транспортното министерство. Протестът и гладната стачка на Николай Колев-Босия насочват вниманието само към един от многото огромни социални и морални проблеми в България. Но животът на хиляди български граждани по пътищата не е абстрактна величина, нито дреболия. Босия прави тази жертва, за да събуди обществеността и да бъде чут, когато казва, че блокираните и корумпирани институции са безобразие, което не трябва да приемаме за даденост и срещу което трябва активно и обединено да се борим. Крайната цел на Босия е създаването на обединено гражданско общество. Нека подкрепим каузата на Николай Колев-Босия чрез създаването на многобройни видео клипчета-обръщения към Босия, в които да му покажем, че много хора разбират добре неговата нетърпимост към безобразията на властта. По този начин ще адресираме и обществеността с призив за обединени действия срещу неработещите институции.“
                              Даниела Горчева

Противопоставянето на позиции и създадената от протеста чрез гладуване на Николай Колев-Босия гражданска енергия откриха един разговор, който вероятно ще ни доведе до представата за това коя е темата, която би обединила повече хора в посока на промяна на модела, в който живеем.

В „Нашият ден“ говорим с общественика и историк Кирил Чуканов, за да разберем дали темата „корупция в автомобилната администрация“ има достатъчна тежест, за да доведе до изпълняване на искания като оставка на транспортния министър и „разтурване“, както се изразява Босия, на Народното събрание. За да разберем защо две от властите, изпълнителната и законодателната, са въвлечени едновременно в подобно искане, и дали то демонстрира, неказвайки го, че разделение на властите в страната ни на практика няма. За да разберем защо се наложи една гладна стачка да предизвика институционална реакция след наличието на сигнали, подавани от години.

И защото се питаме следното: ако една гладна стачка не може да доведе до промяна и създаване на програмно правителство, има ли кауза в този момент от 2018 година, която би могла да обедини достатъчно хора с подобни искания, и какъв е начинът да победиш онова, което не е такова, каквото трябва.

Повече чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени