Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ иска 20% от приходите от тол системата да се отделят за ремонти на общинските пътища

Снимка: БНР
От Националното сдружение на общините в България настояват 20 процента от приходите след въвеждане на новата смесена електронна система за движение по републиканските пътища да се отдeлят за ремонти на общинските пътища. Благой Станчев от сдружението предупреди, че отпуснатите от бюджета средства за тази цел не достигат. Има възможност общинските пътища да бъдат включени към платената система за преминаване и отсечките да се рехабилитират със събраните от тях такси, коментираха от пътната агенция.

"Настояваме да се обърне внимание и на силно увредената, вече в критично състояние, общинска пътна мрежа. Поради това, на фона на сегашното предложение за изменение и въвеждането на тол таксите и електронните винетки, повишените разходи, част от тях да постъпват в общинските бюджети с цел поддържане поне в нормално, прилично състояние тази общинска пътна мрежа. Ние предлагаме 20% от приходите от тези такси да постъпват в общините целево", коментира Станчев.

По думите му положението на някои места е нетърпимо, дори има непроходими пътища. 

За междуградския транспорт той обясни, че обикновено когато се пускат търговете общините комплектоват линиите - по-изгодни линии с по-ниско печеливши линии. Въпреки това той не изключи вероятността от фалити на фирми. 

От сдружението настояват за повишаване на перото от бюджета, което е за непредвидени разходи. Според него сегашните 70 млн. лева в тази насока са крайно недостатъчни:

"Над 250 млн. лева са исканията за възстановяване на щети към междуведомствената комисия. На фона на годишния бюджет от 70 млн. лева, очевидно е крайно недостатъчно. Това положение се натрупва с години".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени