Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Известен и мъртъв" на Бен Елтън - криминална сатира на риалити шоу обществото

Фрагмент от корицата на изданието

Една къща, десет участници, 30 камери и 40 микрофона. Едно убийство и никакви доказателства. Някой не се страхува да убива пред очите на всички - това е сюжетът на трилъра "Известен и мъртъв" на на писателя, режисьор и актьор Бен Елтън. Той е сценарист на някои от сериите на "Мистър Бийн" и на сериала "Тънката синя линия", а хуморът присъства обилно в творчеството му. Работил е и за мюзикъли.

Всички познават шоуто, подобно на "Биг Брадър", в което до вчера непознати са принудени да съжителстват в една къща и да показват най-лошите си черти за удоволствие на жадната за зрелища публика. Идва обаче момент, в който един от участниците е убит. В предаването "12+3" преводачът на книгата Ангел Ангелов я определи като интересна смесица между криминален трилър и сатира на съвременното общество, с известна доза чисто английски хумор.


Убийството става пред очите на милиони зрители. Извършено е по такъв гениален начин, че инспекторът, който разследва, попада в изключително трудна ситуация. Инспектор Колридж е закостенял представител на традиционните ценности и старомодния начин на живот, който се оказва в директен сблъсък с действителността на риалити форматите, отбеляза преводачът: "И съответно с всички свързани с тях клишета, които са трудно разбираеми за по-старото поколение." 

Интригата се запазва почти до самия край на романа, не само убиецът, но и жертвата стават ясни едва към финала. 

Цялото интервю с Ангел Ангелов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна