Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският отбор по химия се завръща от Чехия със златен, сребърен и бронзов медал

Българският отбор по Химия се връща от олимпиадата със злато, сребро и бронз
Снимка: СООПН

Олимпийският отбор по химия на България отново се представи страхотно на Международната олимпиада. Това съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Химиците добавиха комплект от златен, сребърен и бронзов медали към над 40-те български отличия.  В надпреварата сили мериха над 300 ученици, от които наградени бяха повече от половината. Тазгодишният ни национален отбор по химия е в следния състав:

* Петър Христов, 12 клас, СМГ - златен медал. Той се окичва със злато за втори път.

* Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ Пловдив - сребърен медал

* Камен Петров, 11 клас, НПМГ София - бронзов медал

* Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ Велико Търново

Президентите на Чехия и Словакия уважиха церемонията по награждаването.  Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки към 2017 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 821 медала - 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади   по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Националният отбор каца в София в 19:15 ч. с полет от Прага. Отборът ни по физика също се прибира тази нощ - в 23 ч. с полет от Мюнхен, след като спечели две сребърни отличия  и бронз на най-голямата световна олимпиада по физика в Лисабон изминалата седмица.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени