Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици гърци се събраха в Атина на бдение в памет на жертвите от пожарите

| обновено на 31.07.18 в 08:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици гърци се събраха снощи на бдение в памет на жертвите на пожарите, пламнали край Атина преди седмица.

На мълчаливо бдение пред парламента гърците поискаха прошка от жертвите на пожарите. Със свещи и цветя хората се молеха в памет на загиналите. Броят им достигна 92 души, като още поне 14 са в неизвестност.

Организацията на бдението беше от социалните мрежи и нямаше политически характер. Участниците споделиха болката си от случилото се. Подчертаха, че всички имат вина за случилото се:

"Това е национална трагедия, каквато никога не се е случвала в нашата страна. Хора изгоряха живи. Деца изгоряха живи. Когато тази картина преминава през умовете ни, чувстваме ужаса, който са изпитали тези деца", думи на 71-годишната Атанасия Карагеоргопулу.

"Сега съм тук, за да запаля свещ в памет на онези хора, които според мен не умряха заради ветровете. Те умряха в резултат на престъпен акт, заради държавата. Това е трагедия - млади хора да умрат по такъв ужасен начин. Все едно загубихме нашите собствени братя“, каза 54-годишният грък Периклис Фунтулис, дошъл на бдението в памет на жертвите на опустошителните пожари край Атина.

Прокуратурата разследва причините за пожара с показания на кметовете, жителите на пострадалите села и ръководителите на спасителната операция.

Премиерът Алексис Ципрас пое политическата отговорност. Правителството провежда извънредни мерки в помощ на пострадалите.

Опозицията и медиите остро критикуват липсата на координация между различните служби, а експерти изтъкват липсата на план за урбанизация в крайбрежните селища.

Вчера стана ясно, че гръцките власти са арестували 65-годишен мъж по подозрения, че е основен виновник за пожарите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна