Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Узунов: Референдумът в Македония е тест за целия политически елит от последните 30 години

Красимир Узунов
Снимка: личен архив

Референдумът в Македония ще бъде тест за целия политически елит за последните 30 години. Това каза за предстоящия референдум за смяна на името на Македония Красимир Узунов - директор и собственик на агенция "Фокус", в предаването “12+4".

“Този референдум е огледален образ на референдума от 90-а година, когато стоеше въпросът "Съгласни ли сте Македония да стане независима държава, с право да влезе в бъдещ съюз с югославските републики?", а сега се поставя - "Одобрявате ли договора с Гърция, с право да се тръгне към евроинтеграция?“, уточни той.

Узунов коментира различията между управляваща партия и опозиция в Македония по отношение на предстоящия референдум:

“Трябва да се направи едно разграничение дали политиците са в опозиция, или са управляващи, защото албанският политически субстрат - чрез четирите партии, които са представени в Македонския парламент, с отчитане на всичките им нюанси, имат хомогенни искания. През последните 15 години се сменя само македонският им партньор в това, ако можем да го наречем, македонско танго. Десет години бяха с Груевски, а сега са със Заев. Техните резултати по защита на албанското население стават все по-категорични, все по-ясни, докато македонските им партньори се сменят и се обвиняват взаимно. Оттам се заговори за пропаст между политическите партии“.

В допълнение към темата той коментира:

“Пропастта, която се образува между управляващи и опозиция, е в това кой как иска да приложи резултатите от един референдум. Заев ще търси, освен етническите албанци, с които има проблем с това доколко те са в Македония, а не из Европа,  да се мотивират тези гласоподаватели, които са около 30%, да гласуват и да подкрепят смяната на името, което албанците могат да направят без проблем, тъй като не се сменя името на Албания, а името на Македония. А от тук нататък трябва да видим колко са останали верни на идеите на Заев за една година, които биха го подкрепили, например социалдемократите и разни прилежащи партии“. 

Цялото интервю на Даниела Якова с Красимир Узунов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна