Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР отчита повишен брой битови кражби във Видинско тази година, но и добра разкриваемост

Старши комисар Петър Коцин
Снимка: Радио Видин

Голям проблем за хората по селата във Видинско е престъпността. Жители на Дунавци се оплакаха, че постоянно има битови кражби. Често изчезват буркани, метални предмети и посуда. Хората сигнализират полицията, но твърде често изчезналите вещи са на стойност под 500 лева. Двама полицаи обикалят селото, а частна фирма охранява домовете, в които не живеят хора, сподели местен жител. Хората се оплакаха и от автомобилни гонки, които понякога се провеждат дори в 2.00 часа през нощта. Те твърдят, че служителите на реда в селото не реагират на сигнали след 17.00 часа, а на обажданията до тел. 112 се отзовават колегите им от областния град. Местни жители сигнализираха, че полицаите предупреждават жителите на ромската махала и за предстоящи проверки.

Старши комисар Петър Коцин - директор на областната дирекция на МВР в град Видин също призна, че има битови кражби в селата, а от началото на годината е регистрирано и завишение. Той обаче не се съгласи с повечето твърдения на местните жители:

„Разкриваемостта е добра! Достигаме 60 и повече процента. Изключително затруднява работата, когато три-четири месеца са отсъствали собствениците на имота и продават по-късно в самата жалба. Нашите възможности за работа са ограничени… Според мен, ако има неподадени жалби, те са изключително малко. Подават се жалби! В някои от случаите успяваме да установим извършител, а в някои не успяваме, во се работи изключително активно по линията. Отделяме необходимия ресурс от служители, които обхождат непрекъснато малките населени места, необитаемите имоти. 

В Брегово има полицейски участък, има служител, който е местен и живее непрекъснато там. Няма сигнал, подаден през което и да е време на денонощието, и да не е посетил и да не е реагирал. 

Във всяко село полицаи имаме по различен час на денонощието. Не можем едновременно и навсякъде да имаме полиция, но там, където има нужда, ние винаги сме на място. Имаме достатъчно автомобили, имаме гориво, имаме възможност да противодействаме на битовата престъпност!

Коцин отчете „изключително добри резултати“ в борбата срещу разпространението на наркотици. Вече има задържани, които предстои да бъдат дадени на съд. Полицията няма механизъм, по който категорично да принуди хората ме да спрат шумната музика. Голяма част от сигналите за гонки не се потвърждават при проверките на полицията", допълни той:

„За изтичане на информация в това отношение е абсолютно несериозно да говорим, според мен. Възможно е да имало някакъв инцидентен случай по някакъв повод, но това не е практика“. 

Значително по-спокойна е ситуацията с бежанците, в сравнение с 2016 г. Полицията работи и по линия на контрабандата на цигари и прави ежедневни проверки. Трудностите са да намерим конкретна информация, която да ни заведе при самите стоки без съответния акцизен бандерол“, каза старши комисар Петър Коцин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна