Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с майките на деца с увреждания

| обновено на 07.08.18 в 09:35
Снимка: БГНЕС

За втори път премиерът Бойко Борисов ще разговаря с майките на деца с увреждания и с представителните организации на хората с увреждания.

Преди седмица той пое ангажимент да се осигурят още 150 милиона лева допълнително през 2019 година за финансиране на личната помощ и месечното подпомагане.

На днешната среща се чака отговор на въпроса кога ще е готов електронният регистър за хората с увреждания с пълна и точна информация. Омбудсманът Мая Манолова, която ще присъства на срещата, има нови предложения за законодателни промени, които ще представи. 

Мая Манолова предлага мониторингът върху новия Закон за хората с увреждания да се поеме от Комисията за защита от дискриминация и институцията на обществения защитник:

"Тъй като, според предложението на социалния министър, той трябваше да е постоянен орган с администрация, което означаваше много пари да бъдат инвестирани в този орган. Това, което ние предлагаме, е нашият ресурс, без това да струва допълнителни и повече пари". 

Преди началото на срещата Манолова обобщи какви отговори се чакат още от институциите:

"Възприемат ли нашето настояване комплексната оценка на индивидуалните потребности да има задължителен характер с нейните препоръки за абсолютно всички органи, какъв контрол и стандарти ще предложат за помощните средства и за медицинските изделия, съгласни ли са с тяхното предоставяне да се занимава Министерството на здравеопазването, тъй като в момента от там се източват много пари. Очевидно социалното министерство не може да се справи". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна