Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачевица - вече и фестивална дестинация

На сцената на читалище "Светлина" в Ковачевица
Снимка: Неотъпкана пътека

Всички, които са били в Ковачевица и околността, определят това място като магично. Тази година към красивото и уникално село в Родопите се отправи нова група посетители - привлечени колкото от каменните къщи и пъстрите халища, от зеленината и планинските хълмове, толкова и от музика, каквато там не е звучала досега.

Група музиканти, обединени в приятелски кръг, проправиха една "Неотъпкана пътека" към Ковачевица - отдавнашна мечта на пианистката Лора Чекоратова и цигуларя Георги Вълчев. Артистичното семейство, което от години живее и работи в Ню Йорк, САЩ, успя да убеди много хора, че класическа камерна музика от най-висок карат би звучала съвсем на място в сърцето на Родопа планина. И основаха фестивала "Неотъпкана пътека" заедно с колегите си Никола Таков, Мариана Карпатова, Вангел и Екатерина Тангърови, Веселин Тодоров и Христо Танев.


Три концерта
в Ковачевица и един в град Гоце Делчев привлякоха не само местни меломани, но и гости от различни краища на страната и света. Програмите бяха изключително разнообразни, поднесени с вкус и отдаденост от музикантите.

За атмосферата по време на първото издание на фестивала "Неотъпкана пътека" разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Людмила Прокопова - дългогодишен музикален редактор в БНР с особен афинитет към Ковачевица, където има къща и работи за културното развитие на региона. Чуйте интервюто и документални записи от фестивала в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна