Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: Има съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване

| обновено на 09.08.18 в 15:46
Снимка: БГНЕС

Има съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Частните пенсионни фондове ще са задължени да изплащат гарантиран размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост. Този размер ще зависи от натрупаните средства от осигурителни вноски в индивидуалните партиди на всеки. Това предвижда проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване. Социалният министър Бисер Петков представи основни положения от проекта: 

"Този размер не може да бъде по-малък от 20 процента от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст към датата на определяне на размера на пожизнената пенсия. Ако размерът на средствата по индивидуалната партида към момента на пенсиониране е по-малък от три минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, при сегашния размер малко над 600 лева, тогава лицето има право да получи съответно тази сума еднократно или разсрочено, но в рамките на една година".

Социалният министър Бисер Петков заяви още: "Правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето - това е единственото условие. По желание на осигуреното лице се предлага всъщност, при едно условие - че има достатъчни натрупвания по партидата, които позволяват да се изчисли и изплаща пенсия, която е не по-малко от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, пенсията да му се отпусне една година преди навършване на пенсионната му възраст".

Допълнителните пенсии ще могат да се наследяват. Във всяко пенсионно дружество ще бъде създаден специален резерв за гарантираното изплащане на допълнителните пенсии.

Първите плащания за жените ще са през 2021 година, а за мъжете през 2024 г. Размерът на тази пенсия ще се фиксира в договор със съответния пенсионен фонд и ще зависи от средствата в индивидуалната партида.

Синдикатите и пенсионно осигурителните дружества изразиха удовлетворението си от подготвения проект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Детайли по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна