Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 5-11 август

Шумен е домакин на състезание по парапланеризъм
Снимка: Радио Шумен


В Москва се провежда Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки. До 16 август 700 млади атлети от 43 страни се състезават в дисциплините трудност, боулдър и скорост в три възрастови групи - Youth B (14-15 г.), Youth A (16-17 г.), Juniors (18-19 г.) България е представена от най-добрия ни млад катерач в момента - Петър Иванов (в групата 18-19 г.), Христо Урумов и Петър Атанасов (в групата 14-15 г.), с треньор - Васил Киров. 

ПАРАПЛАНЕРИЗЪМ

Европейският ни шампион в крос-кънтри парапланеризма Ясен Савов записа два рекорда - единият при летене по маршрут тип триъгълник, който започна и завърши над Сопот. Савов прелетя 233 км за 8 часа и 35 минути. Вторият рекорд е за отворена дистанция - 355 км. Така нашият парапланерист се подготви отлично за българо-полското състезание по парапланеризъм, в дисциплина крос-кънтри над Сопот (12 - 17 август), с участието на пилоти от 30 държави. Седмица по-късно там ще се проведе и Световната купа.

ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

Чудесни новини за България тази седмица от планинското колоездене: 14-годишната Изабела Янкова от Тетевен спечели два златни медала в Австрия - един в петия кръг от Световните серии по спускане и един от Световния шампионат за подрастващи (4-5 август). 
Интересното е, че Изабела се състезава само от една година, но успя да постигне впечатляващи резултати и в двата дни на международните състезания. Въпреки падане във финалното си спускане на кръга от световните серии, 14-годишната състезателка беше с 11 секунди по-бърза от втората в класирането. По време на Световния шампионат пък Изабела спечели с преднина от 21 секунди.
Още трима български колоездачи участваха в състезанията в Зерфаус Фис Ладис, Австрия. Миналогодишният победител от надпреварата Йордан Анчев не успя да защити титлата си, но направи много добро представяне като завърши пети в събота (4 август) и четвърти в неделя (5 август). Само няколко стотни не му достигнаха за класиране в челната тройка в категория момчета до 17 години.
Едни от най-добрите планински колоездачи на България и региона в дисциплината ендуро са на Витоша събота и неделя (11 - 12 август) за четвъртото издание на състезанието Home Mountain Enduro. Сред участниците са основно българи, но също французи, гърци и турци. В неделя (12 август) те ще се състезават по 4 отсечки с обща дължина 20 км. Колоездачите ще обиколят почти цяла Витоша и ще трябва да се придвижват сами от финала на един етап до старта на следващия - нещо, което прави ендуро дисциплината една от най-трудните, защото изисква много комплексни умения. Организаторите призовават туристите на Витоша за повече внимание и разбиране, за да се избегнат инциденти. 
Колоездачът Илко Илиев потегли на 9 август по Ком-Емине в опит да подобри собсвтния си рекорд. Миналата година Илиев измина маршрута за 75 часа и 35 минути - с близо 6 часа по-бързо от предишния рекорд. "Ком - Емине“, известен още като маршрут „E3“, е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“.

СКАЙРЪНИНГ И ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ

На 5 август се проведе седмото издание на Мальовица скайрън, чиито организатори поставиха през 2012 г. началото на skyrunning състезанията в България. Това са състезания, при които бегачите изминават определени разстояния на голяма надморска височина, над 2000 метра, по изключително технични трасета, с наклон от минимум 30 градуса. 
Седмото издание на Мальовица скайрън беше Четвърти кръг от Националния шампионат по Скайрънинг. Участниците можеха да избират между две дистанции - малко над 14 км, с положителна денивелация от над 1100 метра, и 19 км, с денивелация над 1600 метра. Мальовица скайнрън е и контролно състезание за Националния отбор по скайрънинг.
От състезателите по по-късия маршрут първи на финала при "ЦПШ Мальовица" пристигна Георги Гергов, с време 2 часа и 6 минути. На второ и трето място при мъжете се класираха Тодор Павлов и Ясен Дудин. При жените по 14-кимолетровото трасе първа беше американката Кати Айхтен, която от 3 месеца живее в България, с време 2 часа и 38 минути. Второто и третото място бяха заети от Михаела Георгиева и Илияна Бисолнева.
По трасето от 19 км първа при жените финишира Антония Григорова, която подобри времето си от победата през 2016 г. с 4 минути, и записа 3 часа и 21 минути. След нея се наредиха Каролина Калибацева и Петя Тотева. При мъжете първи достигна финала победителят от "Обиколката на Витоша" Александър Спасов, с ново рекордно време  от 2 часа и 43 минути. Втори и трети пристигнаха Тони Петков и Слави Асенов. 
Много добро представяне на българските момчета на Младежкото първенство по скайрънинг, което се проведе от трети до пети август във Фонте Черето, Италия. В дисциплината Вертикален километър, чието трасе е около 3,5км, при 1000 метра вертикално изкачване, Никола Калистрин завърши на 15-о място, Борис Алексиев зае 22-о място, а Мирослав Спасов се класира 28-и. 
В Скай старта, чиято дължина в 22,6 км, при над 2200 метра вертикално изкачване, Мирослав зае 13-ото място, Борис премина финала 18-и, а Никола стана 39-и. В първенството в планинския масив на Апенините Гран Сасо д'Италия участваха състезатели от 18 страни, на възраст между 16 и 23 години. Испания взе най-много медали - общо 12, на второ и трето място се наредиха Италия и Швейцария. 
Петима българи участваха в Tromso Skyrace, Норвегия - едно от най-предизвикателните състезания от Световните серии, с трасе от 56 км, при 4600 метра вертикално изкачване. Най-добре от нашите бегачи се представи Десислава Христова, която зае 12-ото място.
Нов рекорд беше поставен тази година в Тромсьо - 32-годишната американка Хилъри Джерарди спечели първото място, с време от 8 часа и 14 минути - седем минути по-бързо от досегашния рекорд. При мъжете най-бърз беше британецът Джонатън Албън. 
Ултрабегачът Андрей Гридин стартира в петък (10 август) по трасето "Софийски манастири", което минава покрай 25 от манастирите край столицата. Целта на Гридин с изминаването на маршрута от 218 км е да изпробва вече завършеното трасе, по което на 14-16 септември ще се проведе състезанието по планинско бягане и колоездене "Софийски манастири". 

АЛПИНИЗЪМ

В края на миналата седмица (4 август) българинът Иван Томов изкачи седемхилядния връх Комунизъм, в планината Памир, Таджикистан. Той е бил първият, стъпил на върха за този сезон. Преди това Томов е изкачил връх Корженевска, който е малко по-нисък, но също над 7000 метра.
През последните години сънародникът ни се опита няколко пъти да изкачи деветия по височина връх на планетата - Нанга Парбат, като през 2013 г. оцеля при клането на алпинисти в Базовия лагер, когато въоръжени бойци избиха 10 алпинисти и един непалски шерп. Година след трагедията българинът изкачи осемхилядния Броуд пик, а миналата година - и връх Манаслу.
Късно вечерта в събота (4 август) в Москва се прибра руският алпинист Александър Гуков, който беше спасен с пакистански военен хеликоптер, след като прекара 7 дни на практически отвесна скала по склоновете на седемхилядния връх Латок 1 в Каракакорум, Пакистан. Гуков се опита да изкачи върха по изключително трудния му северен ръб, заедно с 26-годишния Сергей Глазунов, който обаче загина при падане. 42-годишният Гуков ще остане в московска клиника за рехабилитация. 
Австралийският алпинист Тери Харч беше спасен в края на миналата седмица, след като прекара, подобно на Гуков, близо седмица при екстремни условия в Нова Зеландия. 29-годишният военнослужещ изчезна в планинския масив Аспайринг в южната част на островната страна. Той изкопа убежище в снега и оцеля при много ниски температури, обилни валежи от сняг и ветрове със скорост 60 километра в час. Миналия вторник (31 юли) той успя да подаде сигнал, че бедства. Разполагал е със спален чувал, храна и газов котлон. Спасителите го намериха в добро състояние, с минимални измръзвания.
В понеделник (6 август) френският алпинист Матийо Менадие, носител на наградата Златен пикел, беше ударен при каменопад на неизкачвана досега скална стена в района на долината Тагас, в планината Каракорум, Пакистан. Тагас е отдалечен район с високи стени, който никога не е бил посещаван от чужденци досега. 
Инцидентът е станал на височина 5500 метра, когато участниците в експедицията били прекарали вече 5 дни на стената, в които извършвали изкачване по нов маршрут на неизкачван връх.
При каменопада Менадие губи за известно време съзнание и изглежда чупи ръка. Партньорите му го пренасят в порталедже (висяща палатка) и го подготвят за спускане. Екипът решава да слезе без чужда помощ, заради продължаващия каменопад и невъзможността да бъдат спасени от хеликоптер при такива условия. Освен това, Менадие се връща в съзнание.
Във вторник (7 август), след като алпинистите достигат лендика под стената, хеликоптер изтегля Менадие и го откарва във военна болница в Скарду. Скенерът показва, че показателите му са напълно нормални, няма счупвания и алпинистът просто ще има нужда от няколко дни, за да се възстанови. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!