Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българският език става част от програмата "Сертификат за двуезичност" на щата Мериленд

Снимка: БГНЕС

Българският език става част от програмата "Сертификат за двуезичност” на щата Мериленд. Изпитът за придобиването на сертификата му ще следва езиковия тест по Български език на Софийския университет "Свети Климент Охридски”. 

Още тази година завършващите гимназия български ученици ще могат да положат дистанционно изпит в България. Какво представлява сертификатът, обясни Бойка Попова, основател на българското училище в Вашингтон:

„Печатът за двуезичие удостоверява документално двуезичността и издига статута на малцинствените езици в Америка. Така се отправя посланието, че говореното на втори и повече езици е предимство, което заслужава специално признание. Печатът развива изучаването на чужди езици, с което подготвя децата за живота както в университета, така и след това. Той помага на бъдещите студенти да пропуснат задължителните курсове за втори език, като по този начин се пести, освен време, и средства - между 3000 и 10 000 долара в зависимост от типа учебно заведение. С него учениците получават и предимство на пазара на труда и повече възможности за реализация.“

Ако зрелостниците положат успешно изпита по български език, в дипломите им ще пише, че освен английски език, те владеят на най-високо ниво и български език. Първите сертифицирани ученици са в Чикаго, където изпитите по български се провеждат в училище „Джон Атанасов“.

В Мериленд учениците могат да се положат изпит следваща пролет, посочи Попова.

Изпитът за придобиване на сертификат ще следва езиковия тест по български език на Департамента за езиково обучение при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Подготовката и полагането на стандартизиран тест по български език като чужд могат да се извършват дистанционно, включително и по скайп:

„Изискванията са децата да учат в държавни училища, като имат завършен 5-и клас за полагане на изпит за ниво А1, 8-и клас за ниво А2 и 12-и клас за ниво B1. Изпитът е писмен и устен. Писменият трае 2,5 часа. Устният – 15 минути. Провежда се по скайп.

Полученият сертификат ще дава допълнително предимство и при кандидатстване в университет. Много от висшите учебни заведения в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020