Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Мирослав Мазнев: Има условия за провал на спешните строителни проекти

Стихийното строителство, недоброто планиране и отливът на кадри затрудняват работата на бранша, твърди той

Снимка: Ана Попова

"Строителният бранш ще бъде консолидиран при ремонта на обекти, които биха представлявали заплаха, и по никакъв начин не бива да се допуска каквото и да е аварийно състояние". Това каза в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Строителната камара инж. Мирослав Мазнев в предаването "Преди всички". Над 200 мостови съоръжения се нуждаят от ремонт, а 17 са в лошо състояние. "В продължение на десет години сме информирали за лошото състояние и мерките, които трябва да се вземат, но катализатор се явяват събития с трагичен характер и трябва да ни принудят да вземем бързи мерки", заяви инж. Мазнев. 

Той обърна внимание върху "доста стихийния характер" на строителната дейност от последните години и преориентирането на строителния бранш към инфраструктурното строителство:

"До 2008 година изпълнявахме преди всичко високо строителство и тогава достигнахме строителен продукт над 22 милиарда, от които 16 беше високо строителство. Изведнъж 2009 година строителният продукт падна на 11 милиарда, или с около 10 милиарда по-малко за строителството на високи съоръжения и сгради. Това безспорно беше първият удар, който разколеба капацитета на строителния бранш. Върхът беше краят на миналия програмен период, когато достигнахме около 17 милиарда строителна продукция, и то основно от инфраструктурни обекти, но за съжаление 2016 година строителната продукция беше доведена до 11 милиарда. Тогава загубихме втория тип строители, които напуснаха страната. В момента категорично заявяваме, че тези стойности, постигнати назад в годините, вече трудно бихме могли. Дори да имаме техника, няма да намерим хора, които да изпълняват".

От Камарата на строителите очакват държавата да планира и програмира съвместно с бранша визията си за обектите:

"Наскоро в Пътната агенция ни представиха списък, че тази година биха могли да се стартират проекти за около 2,7 милиарда. Когато добавим и НКЖИ, допълнителните проекти – и те са над милиард и половина, когато добавим оперативните програми – там също са няколко милиарда и то в рамките на един кратък период, наистина тогава вече програмата става неизпълнима".

"Възможността на този фон да бъдат провалени и спешните проекти, е значителна", смята Мазнев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени