Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Барфончовска: Ако не се покрият изгорелите помещения, дъждовете ще охлабят зида

Да се преизгради културната ценност вече не е оригинал

Сграда от комплекса „Царските конюшни“ в София
Снимка: БГНЕС


Близо месец след пожара на Царските конюшни в София, експертен съвет предложи те да получат статут на паметник на културата. На този етап обаче те ще бъдат „Национална културна ценност от местно значение“. За да станат от национално значение се очакват още документи и одобрение на министъра на културата. През септември се очаква да бъдат взети по-сериозни мерки за обезопасяването и ремонта в частта, която е на МВР и на частното акционерно дружество.

Архитект Дафина Барфончовска - бивш директор на дирекция „Контролно-съгласувателна дейност по опазване на паметниците на културата“ сподели в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че решението е „поредният пример, в който виждаме, че отговорните институции вървят след събитията“.

Едномесечният срок от пожара до изготвянето на предложението за статут е светкавичен, защото Националният институт за културното наследство е оставен на санитарния минимум със своите кадри - има само 6 човека, които се занимават с дейността по издирване, изучаване, обявление и деклариране на недвижими културни ценности.

Не би трябвало тази ценност да се циментира с това предложение като „местно значение“. Самата докладваща архитект Стоянова е убедена, че има качества за национално значение, но видите ли поради процедурата са направили така, че да си оставят вратичка по-нататък да проучват още.

По самата процедура обаче има подводни камъни, които аз забелязвам, но това е лично мое мнение. В предписанията, които колегите предложиха, нямаше никакви предложени мерки за обезопасяване на тези сгради, които останаха без покрив. Сега, при дъждовете, ще се случи същото, каквото с тютюневите складове в Пловдив – ще се налее вода в зидовете, те ще отслабнат,  няма да са носимоспособни и пак ще се стигне до решение да се преизгради културната ценност, което вече не е оригинал“.

Рискът е ако временно получи статут на обект от местно значение, обектът да чака прекалено дълго за статут на национално такова. Според Барфончовска експертите е трябвало да заключат, че обектът има потенциал за „национално значение“ и да предложат на министъра на културата да свика междуведомствена комисисия, която да удостовери това, тъй като самата процедура отнема поне около два месеца. Съсобствениците на сградата имат право да обжалват в съда всеки статут, но според Барфончовска, ако тя е от национално значение, би била по-защитена. Царските конюшни са емблематичен пример за състоянието на културното ни наследство, убедена е тя.

"Общината е отговорна в момента да даде предписания да се покрият тези изгорели помещения, защото дъждовете ще си свършат каквото е решено да си свършат, защото пожарът не е случаен и винаги започва от покрива, за да може да се отвори къщата и да навлезе вътре дъждът“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна