Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредицата от концерти по повод 70-годишнината на проф. Георги Спасов започва в Добрич

Проф. Георги Спасов
Снимка: В. Балевска

Тази вечер в Добрич ще се състои първият от поредицата концерти по повод 70-годишния юбилей на един от най-големите флейтисти на България професор Георги Спасов. В огледалната зала „Нели Божкова“ ще свирят в ансамбъл маестро Спасов, Росица Бояджиева - флейта и Нели Недева - китара. От 19 ч. ще бъдат представени заредени с летни аромати и емоции произведения на Дебюси, Вивалди, Кумер, Пиацола и други. Програмата, наречена, „Флейтови импресии“, се състои от виртуозни и лирични пиеси, заредени със слънчевата енергия и жизнерадост на лятото. В петък същият концерт ще може да бъде чут и в Каменната зала на „Двореца“ в Балчик.

Идеята за концерт с участието на професора се заражда още преди години, в разговор между директора на „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова и флейтистката Росица Бояджиева. В търсене на по-голямо богатство и пълнозвучност на изпълненията, към дуото флейти се присъединява и китаристката Нели Недева. Да си на една сцена с маестро Спасов е истинско предизвикателство, споделя Росица Бояджиева, която е убедена, че той е на световно ниво.

Преподавателят по класическа китара в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна Нели Недева споделя, че ансамбъл от две флейти и една китара не се среща често на световната сцена, а за българската те са единствените.

Всеки юбилей е повод да се направи равносметка на изминатия път дотук, особено когато човек става на 70 години, споделя професор Спасов, но допълва, че за него по-важното е да гледа напред към онова, което предстои:

„Избягвам да се обръщам назад. Обичам да гледам напред! Не мога да повярвам, че това, което пише на фиша, е истина, защото малко плашещо е като цифра, но на мен това не ми действа, не ми влияе. Аз се чувствам винаги по-млад, отколкото съм, защото съм свързан с млади хора, а и изкуството някак си ми дала повод. 70-годишнината може би ще я отбележа с много концерти, защото това е основната ми дейност, с което е свързан целият ми живот“.

Маестро Спасов споделя, че музиката винаги го е карала да се чувства щастлив, но това не означава, че проблемите, свързани с изкуството и културата в България, остават скрити за него. Въпреки че държавата не обръща внимание на музикалното изкуство, залите са пълни, констатира обаче той.

Добрич е избран като първа сцена от поредицата концерти за юбилея, защото има сантиментална стойност за маестро Георги Спасов, който мисли, че е имал най-много концерти именно там.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени