Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Част от старите силови структури сега ги виждаме като нови застрахователи

Мониторинг заради ERM 2 ще има положителен ефект, смята той

Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС

"Това, което се случи с "Олимпик", е по-скоро някаква случайност, и това, че се е провалила една схема, го дължим на чужди усилия". Това каза в предаването "12+3" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него проблемът не е в отговорността за случилото се, а "в рисковете, които показа тази схема и които продължават да си седят в сектора".

Безлов разгледа тези проблеми и в контекста на усилията на страната ни за членство в чакалнята на еврозоната и посочи като положителна стъпка по този път новия мониторинг върху финансовите институции: "Възможно е по тази причина да възникнат някои нови изненади. Добре се случи, че направихме това усилие да влезем в ERM 2 и ни поставиха тези условия".

"Нашият застрахователен пазар не е безпроблемен. Ние бяхме феномен в Източна Европа със силовото си застраховане. Начинът, по който се преструктурира пазарът през 1998-а, беше също силов - през политиката. Закриха определени дружества, не им дадоха лиценз, но на други дадоха и ние в момента част от тези стари силови структури ги виждаме като нови застрахователи. Старото наследство си седи“, коментира Безлов в отговор на въпроса защо в България толкова лесно се намира хранителна среда за подобни схеми. 

Сред неясните въпроси остава и защо това дружество, регистрирано в Кипър, е оперирало основно у нас като четвъртият по големина застраховател на пазара на „Гражданска отговорност“: „При положение, че е само в България, явно нещо не е в ред“, смята Безлов.

След бурята от фалита на застрахователната компания „Олимпик“ Тихомир Безлов отбеляза странното, по думите му, мълчание сред професионалната общност - фактът, че " никой не ни е казал нищо за тази компания" и попита защо никой друг от застрахователните компании не коментира поведението на кипърския застраховател на пазара: „Никой не коментира има ли, няма ли нарушения, какви са му цените, какви са му брокерските мрежи“.

Много често у нас медиите знаят повече от службите, но при този казус и в медиите липсва информация, посочи още Безлов:

„При други подобни инциденти – с банки, фондове, пирамиди, винаги е имало някакви материали в медиите. Сега няма нищо. За мен това име „Олимпик“ беше абсолютна изненада. Никога не го бях срещал в медиите“.

Според Безлов има криза както в институциите, така и в самото общество, защото дори в социалните мрежи никой не е поставил темата преди "Олимпик" да фалира.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени