Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древна медицина с произход над 5000 години

Медицината на Изтока

Аюрведа е най-старата здравна наука на земята. Тя е получила завършен вид много преди Новата ера и 5000 години от тогава досега се прилага без изменения,  като успешно лекува всички заболявания.

Опитът й обаче е започнал да се трупа хиляди години преди това, предавайки се устно от мъдреците на техните ученици.

За Аюрведа съдим по запазени текстове от древността, които са енциклопедични медицински учебници - с видовете болести, какви са им симптомите, как се лекуват с билки и масла, формули за съчетанията им, комбиниране със специално пречистени минерали и метали, и т.н.

За хората от Западната цивилизация може да е изненада, но още преди Новата ера аюрведите са определили 8 области в медицината, които ги има и в доста по-късно появилата се алопатична медицина. 

Древните аюрведи са обособили Вътрешни болести; Педиатрия; Хирургия; заболяванията на ушите, носа и гърлото, но с прибавени заболявания на врата, учите и главата; "Психиатрия", "Токсикология"; "Репродуктивна медицина"; "Гериатрия". Описани са също така операции на очите, правени са присаждания на органи, различени са 7 пласта на кожата и т.н.

Снимка

В историята на човечеството Аюрведа се е наложила като традиционна за лечението в Източния свят. В класическия й вид тя и днес се прилага широко в Индия, където се е зародила в дълбоката древност, в Шри Ланка и в Непал. Освен това Аюрведа до голяма степен е в основата на тибетската лечебна система и традиционната медицина в огромните територии на Китай. Сега 80 на сто от индийците и  от хората в Непал, и Шри Ланка прилагат методите и средствата на класическата Аюрведа.

В Индия тя е включена в държавното образование. Заради нейната ефективност, сега Аюрведа навлиза широко и в Европа, включително и в България, като например в Аюрведа клиник Банско, където работят индийци, лицензирани по класическата Аюрведа.

Уникалното Аюрведа лечение

Аюрведа не се насочва само да се премахнат симптомите на даденото заболяване. Тя възвръща цялостното здраве, като възстановява в оптимална степен естествените, правилни функции на организма.

Снимка

Така, активирайки определени процеси в него, му помага да се справи сам с болестта. Разбира се, има средства и методи за бързо действие като премахване на болка, да речем, но основата на аюрведа лечението е да се възстанови енергийният баланс в организма.

Това е свързано с древната философия за Сътворението на света, въз основа на която се е развила медицинската част на Аюрведа. За аюрведите в тялото на човека има три енергии, чрез които протичат всичките процеси в него и дейностите му.

Едната е Вата, която осъществява всички движения - от мигането до пулса, включително и протичането на енергийните потоци. Другата е Пита, чрез която протичат трансформациите - разграждане на храната и обмена на веществата. Кафа е енергията на течностите и консолидацията.

Тези енергии по рождение са в уникално за всеки човек равновесие, с определено преобладаване на една или две в точно съотношение.

Снимка

Ако една излезе от баланс, това води до изменени процеси в организма, които обикновено разбалансират и другите две енергии. Така се стига до нарушени цялостни дейности на органи и системи, което предизвиква заболяванията. Възвръщането на изначалния баланс премахва основата за болести и човек е в идеално здраве.

Което разбира се, трябва да поддържа според своя вид тяло, спазвайки принципите на Аюрведа.

Поради комплексните енергийни нарушения, много е важно диагностиката да се извърши от лицензирани специалисти които да определят точните отклонения и коя енергия трябва да се увеличи, коя да се намали.

Такава прецизна аюрведа диагностика може да се намери и у нас, да речем в Аюрведа клиник София, където я извършва квалифициран екип от Индия. След диагностиката аюрведа лекарят изписва хранителен режим, лечение и пречистване с масла и билки, йога практики и др. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна