Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова сграда за училище в Бургас, ако „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“ не се разберат

Община Бургас ще поиска от Министерството на образованието средства за построяване на нова учебна сграда, ако не се постигне съгласие училищата „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“ да се помещават в една града. Това заяви ресорния зам.-кмет Йорданка Ананиева. Припомняме, че напрежението сред родители и ученици бе породено от предложението двете учебни заведения да се помещават в едно здание, за да може Английската гимназия най-после да има своя собствена сграда. 

Йорданка Ананиева обясни, че в сградата на Английската и Немската гимназия се помещават 60 паралелки и почти 1800 ученици.  За сравнение в сградата на „Йордан Йовков“ има само 14 паралелки и близо 300 деца, а в „Добри Чинтулов“ – 16 паралелки с 337 ученици.

"Английската и немската гимназия отдавна са заявили желание да имат самостоятелни сгради. За да се случи това разделяне, трябва да има съгласи на всички страни. 

Това, което ми каза  Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието, при последните разговори, е че ръководствата са стигнали до идеята, че наистина трябва да се съберат, че броят на децата и сградният фонд позволяват те да заемат едната сграда. Дали това ще бъде на "Добри Чинтулов" или на "Йордан Йовков", това в момента е спорът."

Съществува и вариант, в който учебните заведения не постигнат единомислие. Тогава ще се търси възможност за финансиране от министерството на образованието за построяване на нова сграда, обяви Ананиева.


Подробностите в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени