Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Хасково заработи “Синя стая“

Така наречената "Синя стая" в Хасково бе открита от зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов.
Снимка: БГНЕС

Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов откри днес в Хасково така наречената "Синя стая".

Тя е предназначена за даване на показания от малолетни и непълнолетни, жертви, извършители или очевидци на престъпление.

Изградена е по проект към Министерството на правосъдието и е финансирана от Българо-швейцарска програма за сътрудничество, а  помещенията са предоставени безвъзмездно от Общината. 

Направените в “Синята стая“ записи могат да се използват като доказателство в съда и не е необходимо явяването на децата пред магистратите, подчерта председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова:

"Нашата “Синя стая“ отговаря на всички европейски стандарти и на всички заложени европейски директиви в сферата на правосъдието за деца и най-вече за тяхната защита и права".

Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов съобщи, че екип в Министерство на правосъдието работи по закон за детското правосъдие:

"Духът на закона е изцяло съобразен с новите социални реалности. Според мен е по-малко репресивен, с по-подходящи мерки с оглед на субектите, с които е ангажиран - малолетни и непълнолетни".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна