Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци между френски и британски рибари в Ламанша

Кадър от сблъсъците в Ламанша между френски и британски рибари заради улов на миди.

Френски рибари бяха обвинени, че отправили ругатни и хвърляли камъни и димки по британските си колеги в Ламанша при яростна кавга за улов на миди, предаде Би Би Си.

Сблъсъците станали на 22 км от брега на Нормандия край залива с устието на река Сена.

Британските лодки имали законно право на улов на миди в тези води. Но това ядосало французите, които винят британците, че безсрамно изчерпват запасите от мекотели.

Почти 40 френски лодки се събрали в нощта срещу вторник в протест срещу „британския грабеж“.

„Французите тръгнаха срещу британците, за да спрат улова им и се стигна до сблъсъци“, заяви Димитри Рогоф – шеф на съюза на рибарите в Нормандия. „Очевидно е имало хвърляне на камъни, но пострадали няма“, добави той.

Британците не могли да се справят с по-голямата френска армада. Те били с 5 лодки, докато френските били 35 и се наложило да се оттеглят.

Две от тях се прибрали в пристанището на Бриксам със счупени прозорци. Екипажите им заявиха, че били обкръжени и замеряни с камъни и метални скоби. А видеозапис, публикуван от френски медии, показа как шотландска гемия се сблъсква с близки плавателни съдове.

Напрежение по този улов от 15 години, но през последните 5 бе постигнато споразумение, според което по-големите британски съдове не навлизат в района в замяна на повече риболовни права.

Британците могат да вадят миди през цялата година, докато френските закони забраняват този улов от 15 май до 1 октомври. И французите се оплакват, че за тях остават по-малко миди за лов, когато падне забраната.

Тази година френското правителство се оттегли от споразумението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна