Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 200 души ще бягат в най-високия маратон на Балканите в Рила

Аdventure Sky Run



Близо 200 души са заявили участие в най-високия маратон на Балканите - Adventure Sky Run, който ще се проведе на 1 септември в Рила. Трасето му е част от трансевропейския маршрут Е4, а до финала бегачите ще трябва да изминат цели 55 километра по скалистия терен. 
Този вид високопланинско бягане, наричано скайрънинг, става все по-популярно по света. При него бегачите изминават определени разстояния на голяма надморска височина, над 2000 метра, по изключително технични трасета, с наклон от минимум 30 градуса. 
В България подобни състезания се организират от 2012 г. Най-виското сред тях е именно Аdventure Sky Run, чието трасе минава през първенеца на Балканите - връх Мусала, и е с голяма денивелация - над 3600 метра. 
"Интересът към скайрънинга става все по-голям, защото този тип спорт дава една изключителна свобода, излиза се от залата. Тук си в планината - усещането за граници, за такива едни стени отпада, движиш се в приятна среда. Всичко е много естествено", обяснява Младен Данков, организатор и главен съдия на Аdventure Sky Run.
Един от фаворитите сред жените на състезанието в събота е Денка Абрашева. Тя е избрала да участва в него, заради изключително красивото, и в същото време, технично трасе. Денка Абрашева е двукратен победител в Персенк Ултра и финалист в редица други ултрамаратони, изкачила е седемхилядния връх Ленин в Киргизстан.
Организаторите канят почитателите на този спорт да дойдат и да подкрепят участниците в състезанието - стартът е на Мусаленската пътека в Боровец, а финалът - на ЦПШ "Мальовица". Очаква се победителят да финишира около 13 ч. 

Повече за Аdventure Sky Run можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени