Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заявките на Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа са основна тема за руските издания. "Трудно, сложно, но необходимо решение" е заглавието на официоза Росийская газета, под което е текстът на цялата реч на президента. "Ако нищо не се прави, пенсионната система в крайна сметка ще предизвика мизерия, социална криза и ще застраши сигурността на държавата", коментира Известия. "Президентските поправки са лечение на симптомите, а не радикална корекция", пише Ведомости.

Ню Йорк Таймс обръща внимание на писмото на Рудолф Джулиани, адвокат на държавния глава Доналд Тръмп, до румънския президент Клаус Йоханис. В него Джулиани критикува досегашната антикорупционна политика на Букурещ и прекалено големите правомощия на прокурорите, на практика заставайки на страната на сегашното румънско правителство. Потърсен от Таймс, Джулиани казва, че е написал писмото като частен консултант на компания, защитаваща осъден румънски бизнесмен, и то не бива да се възприема като официална американска позиция. 

Около 30 политически субекта в Македония се обединиха с призив към гражданите за позитивен изход от референдума за името на страната, пише Вечер. Изданието цитира и лидерът на опозицията Християн Мицковски, според когото управляващите не могат да съберат необходимите 80 депутати, които впоследствие финално да одобрят споразумението. Скопският вестник препечатва и анализ на агенция "Блумбърг", според който Владимир Путин и Доналд Тръмп са съгласни с териториална размяна, която да доведе до определяне на ясна граница между Сърбия и Косово. Според анализа обаче, това може да доведе до нови конфликти на места като Македония и Босна, където етнически групи също да поискат отделяне. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна