Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: Няма статистика за медицинските грешки

У нас не се измерва и смъртността от лечими заболявания

Снимка: БГНЕС

„Медицинските грешки в нашата страна са нула. Няма такива данни, няма такава статистика, няма дори дефиниция на това понятие. Никой не ги отчита, никой не ги регистрира, никой не ги следи.“ Това заяви в предаването "12+3" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той цитира американско проучване, засягащо осемгодишен период, според което смъртността в лечебните заведения в САЩ вследствие на медицински грешки е третата по ред причина след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.
 

"Медицинските грешки не трябва да се прикриват. Те трябва да се споделят в колегиите, да се обсъждат, защото това е единственият начин да се извадят поуки от тях и да бъде предотвратено повтарянето на същите грешки в бъдеще", допълни Кацаров. Той е на мнение, че гилдията не трябва да се страхува от този разговор, но през последните години, по думите му, има силно насаждане на омраза към медиците, и конкретно към лекарите: 

"И то от определени политици и политически сили, които в стремежа си да се освободят от отговорност за лошото състояние на здравната система, всячески се опитваха да прехвърлят вината и отговорността за всички неблагополучия на лекарите, на медиците. Това създаде голямо напрежение между професионалистите, от една страна, и пациентите и обществеността от друга страна. Това беше политически много късоглед и дребнав подход, който има трайни последици, защото тези нагласи на неприязън един към друг много трудно се лекуват." 

"Ако има недоверие между лекаря и пациента, няма как да имаме добра здравна система. Самата медицина е основана на доверието", допълни Кацаров. Той коментира и данни на Евростат за предотвратимостта на смъртността, като отбеляза, че 42% за България са много висок процент. "Това е показател, който включва не само медицината и здравната система. Предотвратима е и смъртността на хората, които пострадаха в Своге при автомобилната катастрофа", изтъкна Кацаров.

Конкретният показател смъртност от лечими заболявания обаче не се измерва у нас, подчерта той. Този показател засяга случаите на постъпване в лечебно заведение, в което пациентът е могъл да бъде излекуван, но това не се е случило. Според д-р Кацаров, този показател е по-меродавен за състоянието на здравната система и качеството на медицинската помощ в лечебните заведения. Въпреки че е трудно да бъде измерен, защото дефиницията кое е лечимо и кое не е, е деликатна, напредналите държави, които държат здравната им система да се развива, прилагат тези критерии и методи на оценка, поясни Стойчо Кацаров.

"С нищо не се справяме. Повечето ни неща, във всички сфери, ни говоря въобще за здравната, това е една мърлявщина. Така ще направим пътя, така ще направим училището, така ще подходим към образователния процес, към спешната помощ. Няма да си свършим както трябва работата. Единият няма да я свърши, следващият няма да я свърши и накрая резултатите винаги са лоши“, обобщи той. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени