Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички прасета в село Тутраканци са евтаназирани, собствениците ще получат обезщетения

| обновено на 01.09.18 в 15:40
Снимка: БГНЕС

65 са умъртвените прасета в село Тутраканци, община Провадия, където имаше две положителни проби в лично стопанство. Всички животни в селото вече са евтаназирани. 

Собствениците на умъртвените заради африканската чума прасета ще бъдат обезщетени по пазарни цени, съобщи земеделският министър Румен Порожанов. 

Компенсация обаче ще получат само стопаните, които са регистрирали животните си, а те са много малка част от всички, които отглеждат прасета в дворовете си. По данни на Агенцията по храните, над половината от домашните животни във варненско не са регистрирани. Ветеринарните власти продължават с превантивните мерки срещу чумата - през следващата седмица координационни щабове ще бъдат свикани в Русе, Силистра и Добрич.

Ветеринарите започват да вземат проби от прасетата, отглеждани в десеткилометровата зона около огнището. Всички предвидени в закона мерки за ограничение на заразата са взети в Тутраканци, съобщи министърът. 

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов коментира във Варна, че са взети всички превантивни мерки за неразпространение на заразата:

"От вчера са предприети действия. Благодаря на органите на Министерство на вътрешните работи. Селището е под възбрана за движение на животни, както и на животински продукти и дезинфекцията вече се извършва от вчера. Тя ще бъде многократна дезинфекция. В трикилометровата зона имаме още едно населено място. Днес се взимат пробите от него и, разбира се, те ще продължат в следващите дни в десеткилометровата зона. Едно от съмненията за разпространението е с фуражи, които могат да бъдат доставяни включително от заразени зони. Подобна заразена зона е Констанца".

Очаква се до няколко дни да станат известни резултатите и от пробите в съседното село Бозвелийско, ако пробите от него са отрицателни, умъртвяване на животни там няма да има.  

Добрата новина е, че най-близкият свинекомплекс в района е на 40 километра, информира Дамян Илиев-директор на БАБХ.

Той посъветва стопаните при всяко съмнение да уведомяват ветеринарните власти и да не правят опити да лекуват животните. Той призова хората в района, които отглеждат прасета, своевременно да заколят животните и да усвоят месото, за да се намали опасността от разпространение на заболяването. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна