Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребърен медал за младия катерач Петър Иванов на Европейското първенство в Брюксел

Петър Иванов
Снимка: Сн. Личен архив

Сребърен медал за Петър Иванов на Европейското първенство по боулдър за юноши и девойки в Брюксел. Само един опит повече за зона го остави след големия му съперник - Филип Шенк от Италия, в групата на 18-19-годишните. 
Петър Иванов е двукратен европейски шампион в боулдъра - през 2015 г. в групата 14-15 г. и през 2017 г. при 16-17 г., двукратен носител на европейската купа, включително за тази година със спечелени две първи и две втори места в отделните кръгове. 
Над 300 катерачи от цял свят мерят сили на сегашното Европейско първенство в Брюксел. Стоян Петров, Матей Мицев и Ерика Велев участват при 16-17-годишните, а при 14-15-годишните страната ни е представена от Петър Атанасов, Христо Урумов, Димитър Русев, Иван Бончев и Йоанна Недялкова. 
В групата на 14-15 г. Петър Атанасов зае 5-о място. Останалите български състезатели в групата заеха, съответно: Димитър Русев - 10-о място, Христо Урумов - 20-о място, Иван Бонев - 44-о място, в конкуренцията на 56 състезатели. 
Голямата изненада е шампионът Грузитис Едвардс от Латвия, за когото това беше първи подиум в неговата кариера. В класирането по нации България е на 8-о място.
Европейското първенство в Брюксел е последната надпревара за младите катерачи преди големия дебют на спортното катерене на Младежките олимпийски игри през октомври в Аржентина. Там ще участва и нашият катерач Петър Иванов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна