Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каузата „С Божо на море, от Ком до Емине“

2
Борис Димитров и Мартин Стефанов
Снимка: Валерия Николова

Филмът „С Божо на море, от Ком до Емине“ е история за Божидар Антонов и неговото скоростно преминаване по най-популярния планински маршрут в България. Маршрутът, част от международния трансконтинентален преход Е3, Ком – Емине. Божо е млад приключенец, ултра бегач, каскадьор, търсач на силни усещания.

Този вълнуващ филм, който ще бъде прожектиран днес от 19.30ч. в кино „Влайкова“, разказва историята на Божо, който изминава трасето Ком – Емине за рекордно кратко време, поставяйки нов национален рекорд. Стартът бе даден в 7:30 ч. на 10 август. Съпътстващият екип е бил сведен до критичния минимум от двама души с една кола на терен, следващи Божо по време на проекта, и още един човек, оказващ логистична подкрепа по телефона.

Филмът прави зрителите съпричастни на всички детайли, които са се случили преди, по време, и след самото приключение. Това е история за страст, мечти и любов, за човек със свободен дух и силна воля, споделят от екипа.

„Самият екип знаеше приоритетите си и нещата, които трябва да свърши за краткия момент, който имахме при придвижването от пункт до пункт, като разстоянията до пунктовете бяха доста по-критични за екипа, защото, примерно, Божидар има 5 км, а като време могат да се измерят за 40 минути, а ние трябва да преминем разстояние от 10 километра при не особено добри пътища, съответно отнемаше горе-долу същото време, а трябваше да сме преди него, да подготвим всичко необходимо за благоприятното му преминаване към следващия етап от трасето“, разказа в „Преди всички“ Борис Димитров.

„Това, което на мен ми направи впечатление, е отношението на Божидар Антонов към самото бягане и през цялото време – от първия до последния километър, той беше позитивен, усмихнат и не даваше никакви сигнали, че нещо го боли“, сподели режисьорът на филма Мартин Стефанов и още един член на екипа на филма.

Филмът има една благородна кауза. Цената на билета е 10 лв. От всяко билетче 7 лв отиват в помощ на хижа „Кашана", намираща се на маршрута Ком-Емине, и претърпяла пожар през 2018-а, а 3 лв заминават за покриване на разходите по прожекцията на филма.

„Ние не сме професионалисти, не търсим някаква комерсиална цел с правенето и прожекцията на този филм, но така са устроени нещата с представянето на филма в киното, че трябваше да продаваме билети, за по-голям контрол на организацията, и решихме да има кауза. Тъй като ние не искахме да имаме финансова печалба от самия проект, след като покрием разходите по прожекцията, всичко, което остане, ще дарим за хижа „Кашана“.

В звуковия файл можете да чуете подробности от цялото. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени