Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускорен растеж на производствената инфлация в еврозоната през юли

Производствените цени в еврозоната се повишиха през юли по-рязко от очакваното благодарение на поредно силно нарастване на енергийните цени, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през юли с 0,4% спрямо юни, когато също нарасна с 0,4%, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за малко по-скромно повишение от 0,3 на сто.

На годишна база растежът на производствените цени в еврозоната се ускори до 4,0% от 3,6% месец по-рано при средна прогноза за повишение с 3,9 на сто, отбелязвайки най-солиден растеж от април 2017-а година насам. За пореден месец основен генератор на производствената инфлация бяха енергийните цени, като през юли те нараснаха с цели 10,7% на годишна след повишение с 9,5% през юни.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) се повиши през юли на месечна база с 0,1% и нарасна на годишна база с 1,7 на сто след повишение с 1,6% през юни, посочва Евростат.

Ускоряването на растежа на производствените цени през юли е предпоставка за по-нататъшно засилване на инфлационния натиск в еврозоната. Това беше потвърдено от Евростат преди няколко седмици, когато европейската статистика отчете нарастване на индекса на потребителските цени (CPI) през юли с цели 2,1% на годишна база (най-висока потребителска инфлация от последните месеци на 2012-а година насам). По този начин инфлацията в еврозоната задържа за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто.

Индексът на производствените цени в рамките на целия ЕС се повиши през юли с 0,3% на месечна база, като на годишна база производствената инфлация се ускори до 4,7% от 4,5% през юни, достигайки най-високо ниво от април 2017-а година.

През юли индексът PPI отбеляза най-солиден растеж на годишна база в Белгия (повишение с 9,8%), следвана от Дания (с 9,5%), Естония (с 8,9%) и Унгария (с 8,7%).

Данните на Евростат за България показват анемично повишение на производствените цени през юли с едва 0,1% на месечна база след растеж с 0,5% през юни и рязко забавяне на производствената инфлация на годишна база до 3,3% от 5,7% месец по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна