Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преработката на отпадъците в Благоевградско е проблем от 11 години


Вече 11 години продължава драмата с новото депо за преработка и оползотворяване на отпадъците в Благоевград. Пет общини попаднаха в капана на законови неуредици  и съдебни обжалвания. След затваряне на старите сметища в началото на годината боклукът на Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево започна да се транспортира към други депа, а това натовари критично общинските бюджети. 

Първоначалното решение на държавата беше да се изгради модерно регионално депо край Кочериново. Това не само стана, а тогавашният кмет на малката община отиде в затвора заради фалшифициране на документацията и злоупотреби. Така всичко се върна в началото и трябваше да се търси друго място за преработката на боклука. 

Със задачата се нагърби община Благоевград, а избраният терен беше на досегашното сметище край село Бучино - над сто декара. Проектът се препъна в съдебно обжалване на доклада по ОВОС. Това не просто забави  изграждането на новото депо, но беше изпуснато и европейското финансиране в настоящия 7-годишен период на ОП "Околна среда".

Проектът беше преработен и внесен за одобрение пред ПУДОС, което отпусна 17,5 милиона лева, а недостигащите 5.5 милиона бяха добавени от държавата. След много перипетии строителството тръгна и до края на годината първата клетка на депото трябва да е готова. В  края на 2017 година обаче, петте общини, които са в сдружението за реализиране на системата за преработка и оползотворяване на отпадъците, се  изправиха пред друг проблем - затварянето на  старите сметища от началото на годината наложи боклукът да се извозва към други депа.

Което и стана, но за сметка на високи такси, включително и транспортни разходи. В малката община Рила хората се оплакват, че специализираните камиони идват рядко и до кофите се образуват планини от чували с боклук. Кметът не отрича, че въпреки забраната и затвореното сметище все още се използва. Според Георги Кабзималски обаче изискваното от общината съфинансиране за депото се е увеличило и това означава, че таксите трябва да поскъпнат в пъти.

"Ние сме поканени тази седмица да подпишем анекса, но аз не знам дали имам право да го подпиша. Финансово означава да затворим общината! Честно казано, не виждам решение, ако държавата не се намеси".

Кметът не крие опасенията си, че отварянето на новото депо край Благоевград може да се забави и заради сериозните подпочвени води в района на сметището в Бучино. Голямо забавяне също би било удар по общините. 

Ако не се появят други препъникамъни, след изграждането на първия етап на регионалното депо – клетките за отпадъци, ще започне строителството на сепарираща и компостираща инсталация и анаеробна инсталация за производство на биогаз, който енергийно ще захранва модерното съоръжение. Парите за тях - около 42 милиона лева, са осигурени по европроекти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!