Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единението ни днес е най-голямата почит към делото на героите от 1885-та." Как България чества Съединението

| обновено на 06.09.18 в 21:19
4
Паметникът на Съединението в Пловдив
Снимка: БГНЕС

България отбеляза 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив. Там празникът започна в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай отслужи молебен и призова храма да ценят Съединението, защото, по думите му, сме допуснали разединението:

"Празникът на Съединението всъщност ни напомня велико историческо събитие за България, но преди всичко това ни напомня за Божиите благодеяния към нашия народ, за това, че Бог е благоволил, преди 133 години, да се обединим".

Привечер в центъра на града членове на пловдивския комитет "Родолюбие"  проведоха възстановка на събитията, свързани със Съединението.
Кулминацията на честванията дойде с традиционната заря-проверка с участието на гарнизона в Пловдив. В приветственото си слово президентът Румен Радев призова българите да не се поддават на национализма, а да държат на просветения патриотизъм на възрожденците, извършили Съединението на Източна Румелия и Княжество България.
"Зрелият патриотизъм не отрича света, а го приема без комплекси, с ясна убеденост и увереност в собствената стойност, не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега, не битува само в историята, а твори достойното настояще. Нека всеки празник да бъде повод да виждаме себе си в историята, да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885-та", заяви държавният глава.
По-рано обръщение към жителите на Пловдив за празника отправиха кметът на града Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова. Специални гости на тържествата са председателят на НС Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  Отворена за безплатни посещения е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението, „където всеки може да усети духа на това време“, казва директорът на Историческия музей, където официално ще бъде открита и изложбата „Пловдив в културната история на България“ - Стефан Шивачев:

„Основният урок на Съединението е, че всички българи, като се започне от революционерите, цялото пловдивско общество, министър-председателят Петко Каравелов, председателят на Народното събрание Стефан Стамболов, българският княз Александър I, цялата българска армия, застават като един след обявяването на Съединението в защита на Съединението“.

Стотици хора се събраха пред Мавзолея-костницата на княз Александър Първи Батенберг в София, за да честват годишнината от Съединението. Повечето  бяха дошли с деца и внуци. Пред "Хоризонт" те разказаха, че искат да възпитат наследниците си в патриотизъм. Гвардейците от Националната гвардейска част поднесоха венци и цветя.  В церемониите участва  и вокален ансамбъл "България". 

Военнослужещите от гарнизон Шумен ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните жители на града.

Представителният духов оркестър на военноморските сили, почетният караул на Военноморското училище участват в ритуалите във Варна.  Денят беше отбелязан с празнично шествие и полагане на венци и цветя на паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва. Княз Александър Първи Батенберг е положил основния камък на катедралния храм "Успение Богородично" в морската столица. 

В Бургас има военен ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ти черноморски полк пред сградата на Военния клуб. С участието на представителна част от Военноморските сили, военни ще участват и в ритуалите в Стара Загора, Чирпан, Плевен, Горна Оряховица, Хасково и Сливен. 

В Плевен десетки хора се събраха пред паметника на Четвърта пехотна плевенска дивизия, където с военни почести и тържествен ритуал с участието на военнослужещи от Единния център за начална военна подготовка – Плевен, отбелязаха празника. От 20.30 часа, на сцена „Водна каскада” ще се състои празничен концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.  В Регионалния исторически музей в града се пази единственото по рода си знаме светиня. Историкът Стефка Григорова - началник отдел "Култура" допълни:

"Това знаме е участвало в боевете при Сливница на Никополската чета от обикновен червен плат, но с много силен текст, който показва мисленето на нашите деди - "Малко сме на брой, силни сме в бой. Съединение или смърт". Знамето е едно от ценните експонати в колекцията на българските бойни знамена". 

Стотици ямболци се включиха в празничното шествие и поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните по повод 133-та годишнина от съединението на Княжество България и Източна Румелия. Представителният блок от авиобаза "Безмер" ще участва в тържествената проверка в града. В Музея на бойната слава беше  обявен за Ден на отворените врати до 17 часа.  Изложени са експонати от времето на Съединението, обясни директорът о.р. подполковник Милчо Начев:

"От Съединението могат да бъдат видени пушките, които са през този период, които са използвани, "Манлихер" основно, закупен за българската армия, както и герданите, които са подарени на българската войска след Освобождението. Могат да бъдат видени униформите, които са използвани през този период, каски, оборудване."

Във Велико Търново празникът беше отбелязан с военен марш и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“. Десетки хора се събраха в центъра на града, за да почетат годишнината. В словото си, кметът Даниел Панов припомни, че в старата столица е започнала подготовката на Съединението и то е признато като политически акт тук:

"Когато сме единни, когато сме на страната на правдата, със собствени сили ние можем да се справим и да постигнем успехи".

СнимкаВъв Враца честването събра десетки хора край паметника на загиналите във войните за обединението и независимостта на България. Монументът е изграден преди близо 90 години с дарения от близки на загинали воини и офицери. Празникът започна с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий.

"Ние горещо молим всеподателя Бога единението винаги да е в нашите души. Само така - единни, можем да преодолеем всяка трудност, всяко предизвикателство на съвремието". 
В Кюстендил празникът беше отбелязан с поклонение пред паметника на 13-и Рилски пехотен полк, известен като Булаирци. "Нашата основна задача е да следваме родолюбците, да следваме нашите деди и да се прекланяме пред техния подвиг", каза след поднасянето на венец пред мемориала кметът на града  Петър Паунов.
За празничния ден общината в Дуппница организира флашмоб. Петте професионални танцови формации от града извиха хоро, а за минути то нарастна към четирите страни на площада. Стотици хора заиграха, а хороводците носеха националния флаг. Преди това на паметника на опълченците бяха поднесени венци и цветя.
Жителите на Радомир почетоха годишнината като поднесоха венци и цветя пред паметника на първия български офицер, загинал в Сръбско-българската война - подпоручик Константин Цанков. Бюст-паметникът е изработен в Париж и е издигнат през 1909 година от съвипускниците на офицера от Военното училище. Той е загинал на 21 години във втория ден на войната при спиране на настъплението на Моравската сръбска дивизия към Трън. 

На празника, вицепрезидентът Илияна Йотова призова българите да вдъхнат нов живот в думата "единение". Във Фейсбук тя написа, че само заедно, обединени около обща кауза, можем да изградим по-добро утре. "Всички заедно - тези, които живеем в пределите на Родината, и тези, които, принудени или избрали, са я напуснали".

Още можете да чуете в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени