Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Инцидентът в Кьотен е неуспешен опит този тип протест да стане сериен

Весела Чернева
Снимка: БНР

„Инцидентът в Кьотен е един неуспешен опит този тип протест да стане сериен“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Весела Чернева - директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика за информациите, че германец е убит при спречкване с мигранти.

„Версията за убийството бе опровергана. По последни данни на полицията човекът, който е починал в Кьотен в събота, е починал от сърдечен удар. Съобщението на полицията казва, че има двама заподозрени за спречкване в градинка, двама афганистанци, но те не правят връзка между смъртта на другия участник в спречкването и самия инцидент. Става дума за една борба на версиите. По тази причина на протест в неделя излязоха доста малък брой хора. Смята се, че са излезли около 2500 души, голяма част от които са били от т.нар. пътуващи ултрадесни или протестни туристи – хора, които са присъствали включително и в Кемниц“.

По думите ѝ шествието в неделя е имало неонацистки характер.

Чернева посочи, че в протестите в Кемниц са участвали хора от различни групи:

„Имаше и много обикновени хора, които след 30 години преход като че ли се притесняват да не изгубят това, което са спечелили. Там икономическите обяснения не работят. Опасенията са по скоро за това, че завоюваното може да бъде изгубено, а не че имат страхове за настоящето си. По скоро те са обърнати към бъдещето“.

Европейските избори безспорно ще са лакмусът през май догодина, категорична е Весела Чернева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна