Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нигяр Джафер: ГЕРБ или не са запознати, или отказват да застанат зад идеите на министър Ананиев

Снимка: БГНЕС

„Никой от ГЕРБ не желае да коментира идеите в здравеопазването. Те или не са запознати, или отказват да застанат зад тези идеи. Притеснителното е, че има опасност, както много пъти са правили управляващите, да не дадат политическа подкрепа за това, което се предлага“. Това коментира в предаването „Преди всички“ депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер – зам.-председател на НС и член на парламентарната здравна комисия.

Според нея Кирил Ананиев и неговият екип са се оказали доста по-смели от своите предшественици: „Самият факт, че предлагат такива стъпки, предизвиква уважение. "Да видим обаче дали не е лош таймингът. Прекалено бурни събития се развиват в момента в страната, през половин час се променя обстановката, да видим как те ще защитят своите идеи. Няма да се изненадаме, ако не произтече нищо от този дебат. Ще се изненадаме, ако не загуби политическата подкрепа министър Ананиев и колегите от ГЕРБ застанат зад него“, коментира тя.

Д-р Джафер припомни какво съдържа предложението на здравния министър за нов здравноосигурителен модел:

„Ще има 864 млн. евентуално повече в здравната система. Увеличава се с 2% здравната вноска. Въвежда се за първи път едно доплащане от 15%. Поставя се една граница от 700 лв. за здравна услуга. Въз основа на тази граница ще плаща или Здравната каса, или застрахователните фирми“.

Нигяр Джафер посочи, че този модел има положителни и отрицателни страни. 864 млн. повече е положителен факт, но той се тълкува и като наливане на още милиони в една нереформирана система и в една бездънна каца, подчерта тя и добави:

„Прави впечатление друго – абдикация от голяма част от медицинските дейности, прехвърляне на отговорността към застрахователите и то точно дейностите над 700 лв. А застрахователите дори не са питани. Това създава проблеми и притеснения от самото начало“.

Нигяр Джафер посочи и други негативи в идеите на министъра – преобразуването на лечебните заведения и игнорирането на съсловните организации. Според нея не е правилно премахването на Националния рамков договор. Тя посочи и положителните моменти в разписаното - създаването на лични партиди и евентуалното засилване на профилактиката.

Контрол и запушване на пробойните в системата, според нея, са възловите моменти. Тя изказа мнение обаче, че Здравната каса няма капацитет да осъществи този контрол.

Цялото интервю с д-р Нигяр Джафер чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна