Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 жертви, тежки наводнения и разрушения след урагана Флорънс

Властите призохава хората да не бързат да се връщат в жилищата си

| обновено на 15.09.18 в 23:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на урагана Флорънс, който удари Източното крайбрежие на Съединените щати, достигна осем души.

Бедствието, което се превърна в тропическа буря, остави след себе си тежки наводнения и разрушения. Продължават спасителните операции в районите, засегнати от Флорънс. Броят на жертвите расте, твърдят от службата за ураганите в САЩ. Най-засегнати са Северна и Южна Каролина, където има големи наводнения, много разрушения и хора, блокирани при тежки условия.

Властите отчитат готовност да включат допълнително хора и екипи в спасителните операции, които продължават в двата щата Каролина, а вече и във Вирджиния. Поройните дъждове от тропическата буря, в каквато се превърна урагана Флорънс наводниха множество градове, вече над милион домове са без електричество. 

От американския Червен кръст осигуряват доброволци и редовни доставки на храна и питейна вода. Призоваха също и за кръводарители.

Служителите предупредиха населението, че докато ветровете намаляват, потокът от приливни води вероятно ще продължи и през уикенда, предизвиквайки още наводнения и затруднявайки евакуираните жители да се завърнат у дома.

Губернаторът на Северна Каролина призова хората да не бързат да се връщат в жилищата си.

"Имаме много съборени електропроводи. Това създава сериозна опасност," каза кметът Дана Аутлоу.

Тя призова хората да дадат на властите още време да проверят състоянието на пътищата и инфраструктурата, преди да започнат да се завръщат.

Губернаторът Рой Купър нарече Флорънс "неканен грубиян", който е в състояние да унищожи цели общности, докато вилнее по сушата.

"Факт е, че тази буря е смъртоносна и ние знаем, че сме още далеч от края й", добави губернаторът.

Няма данни за бедстващи или пострадали български граждани в районите, където бушува ураганът "Флорънс". Това съобщават от кризисния щаб, сформиран в българското посолство във Вашингтон, който следи ситуацията и може да окаже съдействие на българските граждани по източното крайбрежие на САЩ.

От Министерството на външните работи призовават българските граждани в засегнатите райони да следват стриктно указанията на местните власти и представителите на Червения кръст.

При необходимост от съдействие, сънародниците ни могат да се свържат с посолството или  на телефони: +1 (202) 387-5770, +1 (202) 387-0174, или да поискат помощ от най-близкото представителство на друга държава-членка на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна