Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Две училища в Ловеч започват новата учебна година с недовършени ремонти

2
Снимка: Пламен Христов, БНР

Основно училище „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч, както и Националната гимназия по ветеринарна медицина започват новата учебна година с ремонти. От двете училища уверяват, че учебният процес ще протича нормално. Критична беше обаче ситуацията в основното училище, където до петък на обяд не беше сигурно дали новата учебна година ще може да започне, защото заради ремонтните дейности до тогава нямаше достъп до сградата.

В интервю за предаването "Преди всички" директорът на училището Любомир Христов обясни:

„Изграждането на физкултурен салон и на обновяване на спортните площадки е част от един голям проект по програма „Региони в растеж“. Началото на проекта се забави. Няколко търга за изпълнение на проекта се провалиха, тъй като избраните фирми се отказаха. Началото на проекта започна през юни. За 3 месеца се работеше главно по изграждане на физкултурния салон. В началото на август започна махането на старата настилка. Имахме уверение, че за първия учебен ден ще бъде поставена нова настилка. Направено е всичко възможно, за да имаме нормален учебен процес. Благодарение на намесата на контролните органи, фирмата-изпълнител ударно в почивните дни успя да изгради една достъпна среда“.

Валентина Николова, която е родител на дете от училището, изказа опасенията си: „Не може децата в междучасията да седят в класните стаи и да не се пускат навън, защото има препятствия, дупки, пясъци. Учителите няма как да отговарят за това“.

Учебната година в Основно училище „Проф. Димитър Димов“, както и в други ловешки училища, започна с благотворителна кампания. Много от децата не носеха букети с цветя за учителите си, а тези средства ще бъдат събрани и дарени за лечението на две деца. Едното е 7-годишният Ники, който сега ще е първи клас, а другото дете двумесечната Марая. И двете деца се нуждаят от спешно лечение.

Седемгодишният Ники е записан в първи клас в ОУ „Проф. Димитър Димов“, но днес не прекрачи училищния праг, тъй като е на терапия в болница. 

Днес за първи път училищния праг в Ловеч ще прекрачат 292 деца, а общо в училищата на територията на общината са записани за новата учебна година близо 4700 ученици.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от