Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Нинов е временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

| обновено на 18.09.18 в 19:12
Снимка: БГНЕС


Проф. Пламен Нинов е временно изпълняващ длъжността директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Кандидатурата му е предложена от синоптиците, които искат да се отделят от Академията. 

Още в ранния следобед името на Нинов се очерта като най- компромисно. Синоптиците бяха против издигнатата кандидатура на БАН. А след срещата с министъра на образованието Христомир Брънзов обяви, че няма за оглави института, дори и временно. Подкрепяният от синоптиците проф. Пламен Нинов обаче и досега е работил с Христомир Брънзов като негов заместник. До пробива в разговорите се стигна, след като БАН и синоптиците подписаха споразумението. Според него до края на октомври Министерството на образованието ще трябва да предложи на правителството вариант за създаване на изследователски институт. Към него трябва да преминат синоптиците, имуществото и архива. Лиляна Вълчева, председател на синдиката „Висше образование и наука” към КСНБ обобщи, че протести няма да има. И обясни какво е важно за временния директор.   

В петък двете страни не подписаха споразумението за процедурата по излизане от Академията. Но днес вече има договорка. Съгласието на БАН да подпише предложението, изготвено от синдикатите и синоптиците, позволи протестиращите да направят следващата стъпка. Да изпратят предложенията си за временен директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Според споразумението Институтът по метеорология и хидрология трябва да премине към изследователски институт, създаден от Министерския съвет. А до края на октомври МОН трябва да предложи проект за това на МС. Предлага се учените, които желаят да продължат да развиват научна дейност, да бъдат преназначени в академията. Лиляна Вълчева, председател на синдикат “Висше образование“ в КНСБ, обясни:

“Развод ще има и е по-добре да е в условия на уважение“.

За сега проф. Пламен Нинов е най-компромисното име. Нинов е предложение на синоптиците. Заедно с това на бившия директор Христомир Брънзов. Но именно той посочи след днешната среща, че е склонен да отстъпи.

“Абсолютно сигурно е, че няма да съм аз“, каза той.
БАН също имат предложение, което не е прието от синоптиците. След срещата в МОН председателят на БАН Юлиян Ревалски беше лаконичен.

“Министърът ще бъде гарант, другите неща са - взаимно декларираме, че си изпълняваме задълженията, за да може да деблокира институтът“, каза Ревалски. 

Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование", обясни:

"От днес въздъхвам и поемам дъх за нови преговори, тъй като бюджетът на БАН, бюджетът на висшите училища, въобще бюджетната процедура малко закъсня и сега вече по-спокойно можем да водим тези преговори, разчитайки, че НИМХ ще бъде в бюджет 2019-а на отделен ред, в основния си принципал - МОН“.

На излизане председателят на БАН Юлиан Ревалски заяви:

"Някои редакционни бележки бяха направени както от наша страна, така и от страна на НИМХ, бяха добавени някои нови неща, които са свързани с бъдещото преструктуриране, по-скоро бъдещо създаване на структура. Обединихме се около един текст,  в който ние се ангажираме заедно да разгледаме техни кандидатури, които ще постъпят сега в БАН и да предложим една от тях за длъжността директор. Това е ангажиментът“. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени