Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миню Стайков остава за постоянно в ареста

| обновено на 18.09.18 в 23:19
Снимка: БГНЕС

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков остава за постоянно в ареста. Апелативният специализиран съд потвърди постоянното задържане и на Иван Димитров и на Белун Хазърбасанов. Решението е окончателно.

Въпреки че мотивирането на най-тежката мярка за неотклонение на първите трима задържани по аферата "Винпром Карнобат" отне в пъти повече време на тримата спецапелативни съдии, те изцяло се съгласиха с аргументите на първоинстанционния наказателен съд. Според тях може да се направи обосновано предположение, че тримата са част от престъпна група за производство на незаконни цигари, за което основни прокурорски свидетели са полицейски служители, които в продължение на два месеца са наблюдавали фабриката за производство в Карнобат. Имало е и свидетелски показания, че Миню Стайков е стоял зад множество еднолични търговски дружества, което създавало благоприятни условия за данъчни престъпления. За Белун Хазърбасанов е установено, че е участвал във фиктивни финансови операции. Третият задържан – Иван Димитров беше споменат само за това, че е дал под наем свой имот за фабриката за цигари, от разкриването на която започна и цялото разследване. Трите спецапелативни съдийки записаха в определението си, върху което мислеха почти 7 часа, че обвиненията на Стайков, Хазърбасанов и Димитров са много тежки и това е достатъчно за задържането им под стража. Имало е и опасност да повлияят на свидетели, с което да попречат на разследването, особено по най-новата му линия – неправомерно усвояване на евросредства.

Преди началото на заседанието прокуратурата изненада страните с коментар на шест тома нови доказателства, които, оказа се, не са били приобщени към делото по надлежния ред.

Част от тях съдържат свидетелски показания на млади хора – деца на служители на Миню Стайков, които били принуждавани да се регистрират като еднолични дружества и да кандидатстват по европрограмата „Млад фермер“. С така нареченото „обратно писмо“, те се задължавали парите от програмата да дадат на Стайков, което и били направили, според зам.-шефа на спецпрокуратурата Димитър Петров.

Той твърди, че така алкохолният бос е усвоил 7 милиона лева. Случаят е докладван на ОЛАФ, а Стайков може да се сдобие и с обвинение за злоупотреба с европрограмата "Млад фермер".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени