Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен започна научен форум, посветен на 100-годишнината от Дойранската епопея

| обновено на 20.09.18 в 18:41
Форумът започна с изпълнение на възстановения марш на Девета плевенска пехотна дивизия, която е изнесла боевете при Дойран. Той бе изпълнен от Общински духов оркестър - Плевен под диригентството на Пламен Марков.
Снимка: БТА

Плевен е домакин на двудневна национална научна конференция на тема "България в Голямата война - 1918". Форумът е посветен на 100-годишнината от Дойранската епопея и подвига на бойците от Девета Плевенска пехотна дивизия. Водещи историци, преподаватели и изследователи ще изнесат над 30 научни съобщения и доклади през двата дни на форума. Научен ръководител на националната конференция е академик Георги  Марков, който изтъкна, че на обществото ни днес е необходимо национално помирение и съгласие. Преди началото на форума за първи път след близо 100 години Общинският духов оркестър изпълни "Марша на победата" на Девета Плевенска пехотна дивизия.

Изложбата "Дойран (1916-1918г.) - храброст, дълг и чест" ще съпътства научната конференция. Гостуват експонати от Националния военноисторически музей и музея в Ловеч. Историците очакват научната конференция, както и останалите прояви, посветени на 100-годишнината от Дойранската епопея, да осветлят в по-голяма степен събитията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна