Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо преминаване по черноморската ни граница с уиндъсрф

Илияна Стоилова и Йоан Колев
Снимка: Wind2Win

Първото преминаване от Дуранкулак до Резово с унидсърф беше извършено от двама българи тази седмица. Илияна Стоилова и Йоан Колев изминаха разстоянието от близо 300 километра от най-северната до най-южната точка на родното Черноморие за 3 дни. Те тръгнаха на 18-и септември от Дуранкулак и пристигнаха на 20-и септември в Резово. В първата отсечка - до Варна, нестабилен вятър забави хода им. На следващия етап - до Обзор, повреда в двигателя на основната придружаваща лодка наложи Илияна и Йоан да продължат сами към най-трудния участък - Бургаския залив. Тзи част от трасето беше най-сложна, тъй като заливът е много врязан навътре в сушата и се наложи да бъде прекосен отдалеч - директно от нос Емине към Созопол.

Предизвикателството, наречено Wind2Win, е част от кампанията “Черно море, свободно от пластмаса”, чието начало беше поставено през юни с почисвтането на плаж “Перла”, Приморско. Двамата уиндсърфисти бяха придружавани от екип от морски биолози, които снеха проби, набелязаха местата с плаващи морски отпадъци и записаха наблюденията си върху морските бозайници в Черно море. Така ще бъде оформена екокартина на морската вода, за да бъдат взети мерки за справяне с проблема с пластмасовото замърсяване и за привличане на обществено внимание.

 В неделя (23 септември) организаторите приканват всички, които милеят за чиста природа, да се включат в почистването на плаж “Ветеран” във Варна. Има осифурени чували и ръкавици, както и различни забавления за децата. Началото е в 10:30 ч. С това ще бъде сложен край на уиндсърф предизвикателството Wind2Win.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени