Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 16-22 септември

Весо Овчаров
Снимка: Личен архив



УИНДСЪРФ
Първо преминаване по черноморската ни граница с уиндсърф беше извършено тази седмица. Илияна Стоилова и Йоан Колев изминаха разстоянието от близо 300 километра за 3 дни като част от каузата “Черно море, свободно от пластмаса”. Двамата уиндсърфисти тръгнаха от най-северната точка - Дуранкулак, на 18-и септември и стигнаха до най-южната - Резово, на 20-и септември. В началото ги забави нестабилен вятър, после повреда в двигателя на основната придружаваща лодка наложи Илияна и Йоан да продължат сами към най-трудния участък - Бургаския залив. Още за приключението, наречено “Wind2win”, очаквайте във вторник, 25-и септември, в предаването ни “Хоризонт до обед”.


ПАРАПЛАНЕРИЗЪМ
Весо Овчаров постави световен рекорд в акробатичния парапланеризъм. На 20-и септември акропилотът направи 612 последователни превъртания - с 44 повече от досегашния рекорд на Хорацио Лоренс. Постижението на българина е изключително, тъй като фигурата, наречена, инфинити тъмблинг, е смятана за една от най-сложните в акробатичния парапланеризъм, а центробежните сили, влияещи върху човешкото тяло, са изключително големи.

През 2015 г. Весо Овчаров постави друг рекорд. Тогава той, сърбинът Петар Лонкар и чехът Онджей Прохазка изпълниха за първи път в историята троен инфинити тъмблинг. Тримата парапланеристи успяхат да направят 126 превъртания в идеален синхрон.

Интервю с Весо Овчаров за сегашния му рекорд чуйте в звуковия файл.


БЯГАНЕ И СКАЙРЪНИНГ
Олимпийският шампион Елиуд Кипчоге от Кения постави нов световен рекорд в маратона. Миналата неделя (16 септември) той спечели маратона на Берлин, като измина 42-километровото разстоение за 2 часа, 1 минута и 39 секунди. Това е забележителен резултат, тъй като сваля 78 секунди от предишното най-добро постижение и е най-голямата поправка на рекорда за повече от половин век. 33-годишният Кипчоге е считан за един от най-добрите маратоници в наши дни. Той прави дебюта си преди 5 години в Хамбург. Оттогава е участвал в 11 маратона, като в 10 финишира първи.

Българите Силвия Младенова и Здравко Кръстев успешно финишираха в скайрънинг състезанието Glen Coe Skyline в Шотландия, част от Световните серии - Мигу. Трасето е дълго 52 километра и е с вертикално изкачване 4750 м. “Състезанието е с много добро трасе, но тази година, заради лошо време (б.а. мъгла, дъжд и студ), беше съкратена версия, като включваше само един от двата технични участъка”, разказа за БНР Младенова. Тя зае 20-о място сред жените, с време 6 часа и 19 минути. Времето на Здравко Кръстев пък е 5 часа и 14 мунути, което му отреди 73-о място сред мъжете.

Победител при жените в Glen Coe Skyline е американката Hillary Gerardi (4 часа и 17 минути), а при мъжете - испанецът Kilian Jornet (3 часа и 37 минути). Ден по-рано Жорнет стана световен шампион в дисциплината Sky Race, като подобри досегашния рекорд с цели 20 минути.


КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ
Новият световен шампион в спортното катерене в дисциплината боулдър е 19-годишният японец Кай Харада. Той завоюва първото място в края на миналта седмица на първенството в Инсбрук, Австрия. При жените първа се класира словенката Яня Гарнбрет. Тя спечели златото и в комбинирата дисциплина, включваща скорост, трудност и боулдър. При мъжете победител там е австриецът Якоб Шуберт, който се класира първи и в “класическата” дисциплина трудност.

Легендарната катерачка от края на 90-те години Лив Сансоз изкачи всичките 82 четирихилядни върха в Алпите. Началото на проекта беше поставено миналата година, а на последния връх Лив стъпи на 11 септември, стана ясно тази седмица. След изкачването на Монблан французойката е полетяла с парапланер.

Шерп загина при лавина на Дхаулагири - това е 24-годишният Dawa Geljen Sherpa от Seven Summit Treks. Общо седем шерпи бяха затрупани при трагедията, станала на 19 септември, но останалите шестима успяха да се спасят. Групата фиксирала въже между Лагер 2 и Лагер 1 под осемхилядния връх. На Дхаулагири има две експедиции в момента - на австралиеца Andreas Neuschmid и на 79-годишния испанец Карлос Сория, който прави девети опит да изкачи 13-ия си, предпоследен, осемхилядник от т.нар. "Хималайска корона".

Огромна лавина падна и върху група алпинисти по време на изкачване на Куксар Пик (Gojal, Upper-Hunza) в Пакистан. Всички пет души от експедицията останаха невредими.


В Полша в момента се провежда Международният фестивал на планинарския филм на името на легендарния полски алпинист Анджей Завада - “бащата” на зимния хималаизъм. Утре, в рамките на фестивала, ще бъдат раздадени и Оскарите в алпинизма - наградите Златен пикел. Престижното отличие за цялостна алпийска кариера ще бъде връчено на словенеца Андрей Щремфель. 



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна