Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Хасърджиев: Необходим е експертен и обществен консенсус накъде да върви здравната система

Снимка: Ани Петрова, БНР

Трябва да бъде постигнат експертен и обществен консенсус накъде да върви здравната система. Доплащане в момента има и всички знаем, че то е огромно – 50%. Всичко, което се предложи и което би довело до намаляване на този процент от 50 на 20%, на 15, колкото е в Европа, бихме го подкрепили. Тази позиция изрази д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в предаването "Преди всички". Той коментира вариантите на нови здравноосигурителни модели, които здравният министър ще представи по-късно днес:

"Най-накрая в България се призна, че парите, които заделяме, публичните средства, които събираме в момента, единствено и само в Здравната каса, са крайно недостатъчни. По изчисления на Световната банка и на Европейската комисия, 50 процента от средствата в момента идват от джоба на човека, когато той се разболее, не когато е здрав да се събират във фондове, а когато се разболеем, се налага да си продаваме имоти, коли и така нататък, за да можем да си плащаме в болниците това, което се налага".

"За да се намали това доплащане от джоба на хората, тоест да се забранят всякакви форми на изнудване - дайте за избор на екип, дайте еди-какво си, трябва да се намери начин тези средства пак от хората да се събират, но от всички хора, а не от онкоболните, когато станат онкоболни, не от болните деца, когато се родят с увреждане. Това е смисълът на солидарния модел - да се събират средства в различни здравноосигурителни, застрахователни, както и да ги наричаме фондове, с цел, когато човек се разболее, той да има финансова протекция, тоест тези фондове тогава да вадят пари, а не човек да си продава имота", допълни Хасърджиев.

Посоката е да се промени здравноосигурителният модел в частта му въвеждане на допълнително здравно застраховане – здравноосигурителният модел става здравно-застрахователен, подчерта председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев пред "Хоризонт":

"Защото ще стане така, че от шестте милиона, милион и не знам колко са неосигурени в момента - тези същите пак няма да внасят и двата процента здравна застраховка. Други пък, когато имат нужда, плащат за пет години назад и изведнъж стават по-равни от всички нас, които плащаме по 20 и кусур години здравни осигуровки и ако така продължат нещата, то няма да се стигне до ефекта, който се преследва с този модел".

В рамките на предварителни дискусии с лекарското съсловие е била дебатирана и собствеността на държавните и общинските болници, съобщи д-р Тотев:

"Подхвърли се въпросът те да излязат от Търговския закон, тоест да се върне статутът им отпреди реформата. Заговори се отново за обединение между общински и областни болници, на което ние отреагирахме, защото горчивият пример го имаме".


Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна