Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Железопътната линия София-Перник е задръстена от боклуци край "Факултета"

4
Вятърът събира боклуците върху ЖП-линията
Снимка: БНР

Сериозен периодичен проблем възниква с отпадъци, хвърляни директно върху жп линията София-Перник. Стоян Калев от инициативен комитет "Факултета" заяви, че е свидетел на подобни нерегламентирани сметища. „Откакто живея тук - повече от 30 години. 40 може би. Обяснението е, че нещата сега са се подобрили, но преди това тук нямаше толкова кофи и камиони за боклук“.

Жителите на квартала са близо 70 000. Самата линия е в спад и по-силните ветрове събират боклуците върху ЖП-релсите обясни той.

Последното голямо почистване на част от участъка е миналата година, а от НК „Железопътна инфраструктура“ са обяви и начало на процедура по изграждане на укрепителни съоръжения по проблемния участък, научи „Хоризонт“ .

Кметът на район "Красна поляна" не можа да вземе участие в интервю по темата. Анета Савова от Столичния инспекторат е категорична, че броят на съдовете за смет нараства с нарастването на броя на регистрираните жители в квартала. Съдовете от 1100 литра са над 350 броя, а малките, които обслужват домакинствата - са над 2500, а едрогабаритните отпадъци, които се натрупват до контейнерите, се извозват по заявка:

„Парадоксът е, че големите съдове са празни, а мятането на боклука продължава. За улица „Суходолска“ преценихме, че е необходимо 2 пъти в деня да се извозват и това е направено. Има и много санкции на хора, които хвърлят отпадъци не където им е мястото, горят кабели на открито и т.н. Става въпрос за едни навици, които трябва да се преустановят. В годините са правени много акции по пролетното почистване, а и извън него - за почистване на тази линия, която е към сервитута на БДЖ, но след определен период от време пак се появяват. В разговори с жители на квартала някои от тях споделиха, че това нещо се случва вечерно време, когато е тъмно“.

Всеки гражданин може да сигнализира за нарушения на телефона на Столичен инспекторат 02 987 5555, каза тя. Ангажиментът за почистване на нерегламентираното сметище е на районната администрация, а линията в сервитута на БДЖ, допълни Савова. Тя констатира, че повечето отпадъци по линията са едрогабаритни - от строителни ремонти или изхвърлена покъщнина. 

Темата е разгледана в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Подкасти от БНР