Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Маргарита Асенова:

Очаква се голяма мобилизация на жените за междинните избори в САЩ

Много жени в САЩ не одобряват начина, по който президентът Доналд Тръмп третира жените и това според наблюдатели може да доведе до мобилизация на женския вот на междинните избори през есента.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още е рано да се каже дали обявената от американския президент Доналд Тръмп търговска война ще се отрази на обществено-политическия живот в страната и то още на междинните избори през ноември. Това мнение изрази в предаването „Събота 150“ политологът Маргарита Асенова, която живее и работи във Вашингтон.

Тя коментира речта на американския президент пред Общото събрание на ООН като посочи, че присмехът на част от аудиторията по време на речта на Тръмп ще се отрази не толкова на политическите му позиции в САЩ, колкото на самия него:

„Доналд Тръмп винаги се хвали – независимо дали говори на митинг, пред Обединените нации, пред своето собствено правителство или по телевизията. Според неговите биографи най-големият страх на Тръмп е да му се присмиват. Това е най-голямата му вътрешна несигурност и от тази гледна точка, това го засяга него повече, отколкото всеки друг. Той има комплекс от това - другите да му се смеят. Това е била линия, която повтаря, много често с много речи - как светът се присмива на Америка, как светът се присмива на предишния президент, сега обаче светът се присмя на Доналд Тръмп и това ще го засегне него лично вътрешно много повече, отколкото неговата аудитория“.

Американската публика е толкова политически разделена, че неговите привърженици изобщо няма да видят в това причина да го поддържат по-малко, а неговите противници нямат нужда от това, за да му се противопоставят, смята Маргарита Асенова.

„Тъй като обществото е изцяло разделено по отношение на неговата идеология - външно-политическа или вътрешно-политическа, това се отразява само на една част от гласоподавателите, които са предимно независими. Поддръжниците на Доналд Тръмп виждат голямо предимство в това, че той поддържа линията „Америка на първо място“, на патриотизъм срещу глобализъм, на завръщането на американски продукти и индустрии от Китай в страната, отварянето на нови работни места. Те не виждат големия проблем, който това ще създаде, защото търговската война се отразява на голяма част от американските производители. Американският консуматор ще плаща повече за това, което купува“.

Междинните избори, каквито предстоят в САЩ през ноември, винаги са били гледани като тест за политиката на новия президент, припомни политологът.

„Този път обаче има една много голяма мобилизация сред различни групи хора, които видяха, че слабата активност, неуспехът на демократите да изкарат хората да гласуват през 2016 г., доведе на власт Тръмп. Сега тази мобилизация върви по много линии и не се дължи само на една линия на опозиция на Тръмп. Най-голямата мобилизация ще бъде сред жените. Много жени сега кандидатстват за изборни длъжности, много жени се мобилизират, защото не одобряват отношението на Тръмп към жените и начина, по който третира жените“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна