Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън днес ще произнесе реч на конгреса на управляващата Консервативна партия

Кметът на Лондон Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания бившият външен министър Борис Джонсън днес ще произнесе реч на конгреса на управляващата Консервативна партия, в която неговите привърженици очакват той сериозно да критикува политиката на премиера Тереза Мей за Брекзит и да постави началото на процес за избор на нов партиен лидер.

Очаква се Борис Джонсън да призове премиера и правителството да се откажат от плана от Чекърс, който той вече нарече „умопомрачителен“. Британски вестници пишат, че Борис Джонсън ще бъде посрещнат като рок-звезда от неговите про-Брекзит привърженици, които очакват с речта той да разгневи приближените на премиера, като освен другото наблегне и на лидерските му качества. Според изтекла информация, Джонсън ще изложи нещо като негова лидерска програма с призив Консервативната партия да се фокусира върху реда и закона, върху намаляването на данъците и строежа на повече жилища, за да могат торите да победят  лейбъристите на следващите общи избори.

В навечерието на речта на Борис Джонсън, министърът на финансите Филип Хамънд, който се очаква също да бъде обект на критики, заяви по Скай нюз, че никой не отрича, че Борис е голяма личност, но управлението е процес на обръщане на внимание на детайлите и изисква упорит труд, а не пламенни речи и големи приказки. 

След излизането си от ЕС Великобритания ще отдава приоритет на висококвалифицираните имигранти, независимо от коя страна идват. Това заявява в комюнике премиерът Тереза Мей. Тя обещава система за имиграция, която веднъж завинаги да сложи край на свободното движение на европейските граждани в Обединеното кралство. Тереза Мей ще опише по-подробно какво има предвид в реч, която ще произнесе на конгреса на Консервативната партия в Бирмингам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна