Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с центъра за хемодиализа във Видин все още не е решен

Снимка: БГНЕС

Авария блокира за няколко часа работата на центъра за хемодиализа във видинската болница, който е единствен за цялата област. Заради промяна в налягането една от колоните на омекотителя за водата, който е нужен за извършване на хемодиализата, се е повредила. От ръководството на болницата определиха ситуацията като извънредна.

"Проблемът е такъв, че пречиствателната станция гръмна и хората не могат да се диализират. Ние сме около 45 човека. Това, ако не се отстрани навреме, всичките могат да пострадат. Аз ви казвам с една дума - животът ни е в опасност - който, както иска, така да го разбира", оплакват се пациентите.

За отстраняването на повредата ще бъдат необходими поне два дена. Според лекари сега хемодиализа може да се извършва, но с риск от странични ефекти за пациентите.

Взети са спешни мерки, за да се реагира при затруднена хемодиализа, каза заместник директорът на болницата д-р Богдан Томов:

"Пациентите, които преценят, че твърдата вода е рискова, ще бъдат насочени към други близки центрове за хемодиализа".

Болницата е насочила спешно пациент към най-близката хемодиализа, която е в Лом.

Докато аварията бъде отстранена напълно, останалите, за които процедурата е животоподдържаща, сами ще решават дали да останат на лечение. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна